Alenka Vidrih

Iz Geslo

Življenjepis

Rojena 17.8.1964 materi Mariji, očetu Jožetu ter bratoma Rajku in Jožku.

1971-1979 biskuje Osnovno Šolo Danile Kumarjeve za Bežigradom v Ljubljani. Dramskim krožkom se izogiba, da se ne bi pokvarila. Raje si sama izmišlja glasbeno-plesne nastope na ulici ali v parku pred domačim blokom.

Kot gimnazjka poje z različnimi bendi in nasnemava vokale v studiu pri Činču. Prvi nastopi na televiziji so iz sodelovanja v jazz skupini Kazino. V gimnaziji jo med odmorom odložijo na visoko omaro in odidejo. Pravijo ji vreča smeha.

Sprejemne na AGRFT prične delati po tretjem letniku gimnazije. Po drugem neuspelem poskusu se vpiše na Fakulteto za družbene vede. Sprejeta je med Jatove stevardese.

Poletje v Franciji se zavleče v celoletno nabiranje iskušenj v Parizu. Obiskuje evropsko podružnico Actors Studia, se uči francoščine na Alliance Francaise, snema vokale in pozira na likovni akademiji.

19-- opravi sprejemni izpit na Agrft v Ljubljani. Zadovoljno uživa študentska leta. Med študijem obiskuje ure petja na Srednji glasbeni šoli pri prof. Nadi Žgur in nastopa v različnih kombinacijah. Še najbolj je za jazz. Severjevo nagrado za študente si prisluži z igralsko-pevskim nastopom v vlogi Claire v Genetovih Služkinjah.

Takoj po študiju jo doleti glavna vloga v Slovenskem primorskem gledališču v Novi Gorici. Isto gledališče ji nudi med leti 1990 in 1995 redno zaposlitev. Nova Gorica ji da tudi čisto resnega življenjskega sopotnika Aljošo.


Ves čas sodeluje z radiom in televizijo ter pripravi nekaj samostojnih projektov: Piaf - Koncert za dva igralca,...


Je pasjeljubec in to je kar pomemben del njenega življenja, ker je pogosto imela kužke. Baj je igral z Alenko v predstavi Ticotico bar. Baj sicer ni vec živ, ima pa Simbo. Z januarjem 1996 postane samostojna ustvarjalka na področju kulture.

1996 posname CD z naslovom "Vrtiljak".

1999 napravi celovito ustvarjalno delo "Mimi je pozitivka". Besedilo je bilo pisano v soavtorstvu z Natalijo Goršcak. Predstava doživi 80-to ponovitev.


Začne s poučevanjem dramske igre, umetniške besede in gledališkega petja ter s posebnimi tečaji govorne in dihalne tehnike za učitelje in profesorje.

Od l.2000 je umetniški vodja Zavoda G.G.A.V. Ljubljana. Program zavoda je iskanje novih form ter vzpodbujanje glasbeno gledaliških predstav. Poudarja komunikativno gledališko zvrst, tako navznoter med oderskimi dejavnostmi kot navzven s publiko in ki enakovredno vključuje uprizoritvene dejavnosti ter daje prostor novim gledališkim razsežnostim.

Je Valova mama.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Nagrade

Bibliografija

Literatura in viri

  • Spletna stran Alenke Vidrih

Zunanje povezave