Mirjana Šajinović

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Mirjana Šajinović, rojena leta 1972 v Celju, se je po končani Kajuhovi gimnaziji v Celju vpisala na AGRFT. Leta 1999 je diplomirala iz igre in umetniške besede pod mentorskim vodstvom Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja.

V letih 1995 in 1996 je sodelovala v SLG Celje, potem pa se je zaposlila v Drami SNG Maribor, kjer je odigrala številne vloge. Ustvarila je tudi predstavo za otroke, spiritualno pravljico Darilo za rojstni dan, avtorski projekt o svojem življenju T’ga za jug in absurdno monokomedijo Nea, s katero je gostovala po mnogih festivalih. V Vroclavu je na festivalu monodrame Wrostja osvojila nagrado za mlado igralko 2005. Teatr Piesn Kozla v Vroclavu jo je 2006 povabil k sodelovanju v uprizoritvi Macbeth, kjer je igrala dušo Macbetha in Čarovnico. S to predstavo so februarja 2007 gostovali v Shakespearovem rojstnem mestu na festivalu Stratford Shakespeare Festival. Za avtorski projekt Mirka, Živka in dadakice (v koprodukciji KUD Moment iz Maribora in Drame SNG Maribor) sta z Aleksandro Blagojević prejeli nagrado grand prix na 13. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v hrvaškem Umagu.

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

  • 2002 Dario FO/rokgre Znižano, znižano! Kupite, kupite!, CEZAM, Ruše

1991-2000

  • 1999 Richard Bach Darilo za rojstni dan, avtorski projekt M. Šajinović
  • 1997 Marry Warren; Arthur Miller Lov na čarovnice, r. Zvone Šedlbauer, Drama SNG Maribor

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2017 Borštnikova nagrada umetniškemu kolektivu uprizoritve Ljudožerci v produkciji Drame SNG Maribor, 52. Festival Borštnikovo srečanje

Viri

ZDUS

Zunanje povezave

SNG Maribor