Vesna Slapar/Nagrade

Iz Geslo

"Igralka Vesna Slapar, članica Prešernovega gledališča Kranj, je nase opozorila že pred leti, v minulem letu pa smo jo spoznali kot izstopajočo, odlično in angažirano igralko.


Gospodična Julija Kristin je bila v Gospodični Juliji skrajni antipol psihično labilni Juliji; bila je kompleksen in psihološko zahteven lik. Vesna Slapar je svojo Kristin poglobila z jasnimi in natančnimi detajli. Razplastila je lik od prvotne servilnosti in lojalnosti nadrejeni Juliji do končnega zaničevanja in predrznosti. Kristin je tako zadihala s polnimi pljuči in zaživela kot sodoben lik našega sveta.


Hedda Gabler Vesna Slapar je bila bravurozna tudi v mehki liniji ženske – Thee Elvsted v Heddi Gabler –, ki za razliko od Hedde svojo izpolnitev najde v predanosti Drugemu.


Zlata ribica Soočenje Vesne Slapar z vlogo Laure Siig v sodobni estonski drami Prečkanje avtoceste ali Zgodba o zlati ribici pa je še poudarilo igralkino spretnost tudi pri hitrih psiholoških obratih.


Vesni Slapar je odlična tako v zahtevnih klasičnih likih kot tudi v vlogah sodobnih dramatikov. K uspešni kreaciji njenih vlog prispevata njena zavzetost ter igralska natančnost. Radovedna je, iščoča, ustvarjalna in konceptu prilagodljiva, obenem pa ji uspe ves čas vzdrževati kritično distanco in lastno, samo svojo ustvarjalnost."


(Iz obrazložitve nagrade, povzete po predlogu Marinke Poštrak)

Komisija; Vesna Jevnikar, Staša Mihelčič, Edi Majaron