Iz Geslo

Redakcija dne 10:03, 9. februar 2016 od Tamara (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)

Na današnji dan


1910
V Trstu se je rodila igralka Vladoša Simčič. Prejemnica Borštnikovega prstana. Začela je v Mariboru, 7. 2. 1939 prvič stopila na oder ljubljanske Drame, se med vojno pridružila Slovenskemu narodnemu gledališču na osvobojenem ozemlju, nadaljevala v tržaškem gledališču in upokojitev dočakala v MGL-ju. V vsakem od teh gledališč je pustila svoj pečat.


1939
V Mariboru se je rodil igralec Franci Gabrovšek. Član celjskega gledališča in Drame Maribor.


1955
Premierno je bila uprizorjena predstava Zvezdica Zaspanka, ki skupaj s Sapramiško in Žogico Marogico, tvori deteljico lutkovnih klasik, ki nočejo dol z odra. Zvezdica Zaspanka je prvič popeljala slovenske lutkarje v svet, na mednarodni lutkovni festival v Bukarešto. Zvezdica Zaspanka je postala prva filmska zvezda slovenskega celovečernega lutkovnega filma. A zgodila se je nesreča in leta 1972 je v delavnici LGL izbruhnil požar, v katerem je zgorela cela serija lutk iz predstave, ki so jo ponovno obudili v življenje v prvotni podobi spet leta 2008.


1971
V Ljubljani je v prometni nesreči umrl igralec Tone Slodnjak.

< oktober 2019 >
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Pozdrav

Polde Bibič

Električno shranjena dediščina

Pred pičlimi nekaj leti je bila še prava znanstvena fantastika, če je kdo govoril, da bi lahko dobil podatke o stvareh tega sveta z enim samim pritiskom na tipko. No, pravzaprav nekaj pritiski. Pa vendar, kako enostavno, v primerjavi z nekdanjim iskanjem po obaltnih enciklopedijah! Najsi moraš tudi nekaj časa srfati po internetu in se prebijati skozi abote človeškega, ki se jim ne moreš izogniti ne v življenju ne v računalniških spletih. Klepetalnice, neslana duhovičenja, lažniva prerokovanja, pornografijo bla, bla.

Vmes pa pomembna sporočila, koristni podatki in tako dalje. Internet je pač tak, kakršnega naredi človek. Nekateri se vsiljujejo v zavest človeštva drugi zasledujejo resnico. Žal so (kot v življenju) najuspešnejši vsiljivci, ki izkoriščajo splet za osebni EPP.

Ko mi je Samo povedal, da načrtuje internetni portal za slovensko gledališče, sem se takoj navdušil za njegovo zamisel. Iz radovednosti sem na slepo pobrskal po internetu. Naključno najdeni entertejnerji – Catherine Bell, Miguel Corcego, Barbara Flynn (kdo jih pozna?) – imajo po milijon in več zadetkov. Kaj pa naši? Milena Zupančič jih ima okoli petintrideset tisoč, Zlatko Šugman tisoč tristo, Iva Kranjc sedemintrideset tisoč. Pa je njihova umetniška moč neprimerno silnejša. Morali bomo torej nekaj storiti sami zase.

Vendar ne mislim na količinsko promocijo, marveč predvsem na pomembno vsebinsko predstavitev naših gledaliških ustvarjalcev. Posebej gledališču bo dobrodošlo. Saj je doslej bilo in je še vedno nekam odrinjeno. Šolski pouk se mu izogiba. Morda pa bo sigledal šolnike prepričal, da je treba nekaj vedeti tudi o preteklem gledališču, ne smo o literaturi, vojnah ... . Morda bodo rekli: »Naj se ve, da je Linhartova žena prva igrala Županovo Micko, da so Dorfarji nastopali v Škofjeloškem pasijonu!« Vse to bodo lahko izvedeli, če se bo le dotaknili tipkovnice računalnika. In še naprej. Do Nollyja, Danila, Rakuše, Nablocke. Do Milade, Bakoviča, Tadeja Toša ... Do, do do ...

Veliko truda bo treba. Žrtvovanja, nesebičnosti. Preden se bo samostrelčeva iskrica razgorela in potem skalila v veliki Kaj je kaj in Kdo je kdo v slovenskema gledališču. Verjamem, da se bo sanja uresničila. Verjamem, ker čutim, da so ji pripravljeni služiti tisti, ki vedo, kako je treba: zrno do zrna pogača, kamen do kamna palača, podatek do podatka SiGledal.

Polde Bibič

8. januarja 2007