Matej Recer: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Nagrade)
(Nagrade)
Vrstica 63: Vrstica 63:
 
==Vloge na radiu==
 
==Vloge na radiu==
 
==Nagrade==
 
==Nagrade==
1992 [[Župančičeve nagrade|Župančičeva nagrada]] članom skupine Betontanc
+
*1992 [[Župančičeve nagrade|Župančičeva nagrada]] članom skupine Betontanc
 
 
  
 
==Skupinske nagrade==
 
==Skupinske nagrade==

Redakcija: 14:43, 29. junij 2014

Življenjepis

Matej Recer se je rodil leta 1966 v Brežicah. Leta 1993 diplomiral iz igre in umetniške besede na AGRFT. V devetdesetih letih je bil član mednarodno uveljavljene gledališko-plesne skupine Betontanc. Soustvaril je vse njene predstave, ki so nastale v tem času, vključno z Za vsako besedo cekin, dobitnico velike nagrade Bagnolet 1992. Leta 1999 se je zaposlil v SMG, s katerim je že prej dlje časa redno sodeloval. Pojavljal se je kot voditelj televizijskih oddaj, občasno igra v nadaljevankah in filmih ter gostuje v najrazličnejših gledališčih, od komercialnih do povsem eksperimentalnih, kot je Via Negativa.


V Slovensko mladinsko gledališče je »vstopil« s predstavo Butterendfly v režiji Matjaža Pograjca; v njegovih uprizoritvah je tudi pozneje redno igral in ustvaril vrsto sijajnih vlog: dovolj se bo ozreti na Jacquesa Rouxa v Preganjanju in umoru Jean-Paula Marata, Marka v Fragile! ali v zadnjem času Billa Sykesa v Oliverju Twistu in inšpektorja Beizmenneja v Izgubljeni časti Katharine Blum. Sijajno sodeluje tudi z drugim »hišnim režiserjem« Vitom Tauferjem – pod njegovim režijskim vodstvom je zablestel na primer v Snu kresne noči, v Jašku, v Pohujšanju v dolini šentflorjanski ali Sli (Crave) – pa s Tomijem Janežičem, Ivico Buljanom, Diegom de Breo, … Konstruktiven in odprt sodelavec je tudi pri nastajanju avtorsko obarvanih besedil in projektov, kot so Don Juan. Kdo?, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! in Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah), še zlasti pa v v sodelovanju z Maretom Bulcem zasnovanem in izpeljanem performansu Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico.

Vloge v gledališču

2011-

2001–2010

1991–2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2011 Božična večerja, r. Boštjan Vrhovec, RTV Slovenija
  • 2006 Totalka (kratki film), r. Klemen Dvornik, Zijalo produkcija
  • 2001 Nikogaršnja zemlja, r. Danis Tanović
  • 1991 Metuljčica – I. del (kratki film), r. Amir Muratović, UL AGRFT, Ljubljana

Vloge na radiu

Nagrade

Skupinske nagrade

  • 2010 nagrada za izjemno kolektivno stvaritev avtorski ekipi predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Borštnikovem srečanju v Mariboru
  • 2002 posebna nagrada žirije Festivala malih odrov igralski ekipi Treh sester za kolektivno igro

Viri in literatura

Zunanje povezave