Žiga Lebar

Iz Geslo

Redakcija dne 17:21, 27. september 2021 od Ula (pogovor | prispevki) (Življenjepis)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


Življenjepis

Žiga Lebar se je rodil 16. 12. 1983 v Ljubljani. Z lutkovno umetnostjo se je začel ukvarjati leta 1992 v Lutkovnem studiu Lutkovnega gledališča Ljubljana, pod vodstvom lutkovnega režiserja Saše Jovanoviča. Kasneje se je kot animator lutk in lutkovni tehnolog izobraževal pri lutkovnih mojstrih v LGL, Gledališču lutk Konj, LG Jožeta Pengova ter ob sodelovanju pri različnih gledaliških predstavah.

Diplomiral je leta 2002 PEF UL z odliko, diplomo pa je zasnoval kot učni pripomoček učiteljem pri organiziranju in vodenju izdelave lutk z učenci. Zanjo je prejel nagrado na 1. mednarodnem znanstvenem posvetu na temo "Tehnična ustvarjalnost v šolskem kurikulumu v obliki projektnega učnega dela". Med leti 2002 in 2005 je bil zaposlen kot lutkovni tehnolog v LGL.

Sodeloval je pri predstavah LGL, Lutkovnega gledališča Maribor, Slovenskega mladinskega gledališča, gledališča KONJ (Silvan Omerzu), SNG Nova Gorica, Gledališča Celje, Opere in baleta Ljubljana, Gledališča Koper, gledališča LABIRINT, gledališča Glej, Plesnega teatra Ljubljana, Pandur theaters, lutkovne skupine US, lutkovne skupine Koruzno zrno, Pripovednega gledališča gospodične Bazilike, ter pri animiranih filmih Zavoda No History (Špela Čadež), produkcijskega studia ZWIKS in Bonobo studia (HR).

Leta 201O je začel razvijati tehnologijo izdelave lutk za animirani lutkovni Filmoles Špele Čadež, ki je premiero doživel junija 2013 na festivalu animacije v Annecyu. Predstavil se je na več kot 200 festivalih po vsem svetu in prejel 48 mednarodnih nagrad. Med drugim tudi vesno za najboljši kratki film, Zlatega goloba v Leipzigu in bil nominiran za vseevropsko nagrado za najboljši kratki animirani film leta.

Sodeloval je pri projektu mednarodne koprodukcije med LGL­, Umetniškim društvom Konj in Ulrike Quade Company (NL) z naslovom Krabat. V letih 2015-2016 je kot tehnolog sodeloval pri nastajanju animiranega filma Nočna ptica Špele Čadež, v produkciji zavoda Finta Na 49. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč v Zagrebu, PIF je leta 2016 prejel nagrado za lutkovno tehnologijo v predstavi Jutri je bi/a zabava Martine Maurič Lazar, v produkciji LGL.

Deluje kot stalni zunanji sodelavec v LGL, kot lutkovni tehnolog in zunanji sodelavec pri predmetu »Tehnologija« na AGRFT v Ljubljani.

Vloge

Scenografija

Kostumografija


Nagrade

  • 2021 Bienale ULU, Pengovova listina

Viri in literatura

Zunanje povezave