Agata Freyer

Iz Geslo


Agata Freyer, akademska slikarka, avtorica lutk, scenografka in kostumografka.

Življenjepis

Rojena 11. februarja 1945 v Ljubljani. Po zaključenem šolanju leta 1964 na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, oddelek za modno oblikovanje pri mentorici prof. Alenki Bartel, je začela študirati slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1970 diplomirala med zadnjimi študentkami prof Franceta Miheliča.

Od 1970 do upokojitve (2005) je delovala kot učiteljica likovnih predmetov in zgodovine umetnosti na Srednji trgovski šoli v Ljubljani, smer aranžerski tehnik. Leta 1995 je pridobila naziv svetnik Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije. Na pedagoškem področju je aktivno delovala tudi kot predavateljica na seminarjih Zavoda za šolstvo Republike Slovenije, vodja študijske skupine za predmet Zgodovina umetnosti pri Zavodu za šolstvo in šport od 1994 in organizatorica strokovno in vsebinsko bogatih srečanj ter ekskurzij srednješolskih profesorjev do 2002. Od 1993 do 2004 je kot članica Republiške maturitetne komisije za predmet Zgodovina umetnosti pri Državnem izpitnem centru sestavljala vprašanja za pisno maturo, sodelovala kot ocenjevalka maturitetnih nalog in soavtorica predmetnega kataloga znanj za predmet Zgodovina umetnosti.

Od 1998 do 2002 je bila v okviru andragoškega spopolnjevanjana na Srednji trgovski šoli v Ljubljani programska voditeljica Plečnikovega krožka, ki je 1999 in 2001 prejel nagrado Andragoškega centra Slovenije.

Od 1969 deluje kot avtorica lutk, scenografka in kostumografka v poklicnih lutkovnih gledališčih Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije. Doslej je sodelovala pri preko 40-ih predstavah, pretežno z režiserjem Edijem Majaronom; mnoge med njimi so gostovale na številnih najpomembnejših mednarodnih lutkovnih festivalih po vsem svetu.

Kostumografije, scenografije, avtorske lutke

Nagrade

Bibliografija

Zunaje povezave