Ajda Smrekar

Iz Geslo

Redakcija dne 21:02, 2. junij 2021 od JeraK (pogovor | prispevki) (Nagrade)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Ajda Smrekar se je rodila 24. marca 1985 v Novem mestu. Leta 2004 se je vpisala na Fakulteto za družbene vede in leta 2011 diplomirala iz komunikologije, tržnega komuniciranja in odnosov z javnostjo. Vzporedno se je leta 2009 odločila še za študij dramske igre na AGRFT. Ves čas se je intenzivno ukvarjala tudi s plesom in v jazz baletu nastopala na številnih tekmovanjih ter prejela kar nekaj nagrad doma in v tujini. S plesno predstavo Dirty Dancing je gostovala v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem. V plesnih nastopih je sodelovala tudi v televizijskih oddajah. Na odrskih deskah je prvič stala leta 2006, ko je v Mestnem gledališču ljubljanskem nastopila v plesni vlogi Dekleta iz kluba Kit Kat v mjuziklu Kabaret J. Masteroffa, J. Kanderja in F. Ebba (r. Stanislav Moša). V Gledališču Koper je oblikovala vlogo Marcelle v uprizoritvi Chicchignola E. Petrolinija (r. Boris Cavazza, 2009) in naslovno vlogo v uprizoritvi Pepelka in jaz K. Pegan in P. Grebla (r. Katja Pegan, 2010). Leta 2012 je prejela študentsko Severjevo nagrado za vlogo Kasije v Juliju Cezarju W. Shakespeara (AGRFT) in akademijsko nagrado zlatolaska za vlogo Lare v študentskem filmu Nad mestom se dani B. Završnika.

Nastopila je že v številnih filmih in televizijskih nadaljevankah. Igrala je vlogo Ivane v filmu Morje v času mrka (r. Jure Pervanje). Med drugim je v manjši vlogi nastopila tudi v filmu Lahko noč, gospodična M. Pevca. Oblikovala je vlogo Nike v televizijski nanizanki Strasti in igrala v mladinski oddaji Razred zase ter v humoristični seriji Čista desetka (vloga Vesna).

V MGL je zaposlena od 1. septembra 2013.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2021 Nagrada veliki plan za najboljše igralske stvaritve za dveletno ustvarjalno obdobje, Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI)
  • 2014 Stopova igralka leta na 17. Festivalu slovenskega filma 2014 v Portorožu (za vlogo Lučke v filmu Pot v raj Blaža Završnika)
  • 2012 Severjeva nagrada za igralsko stvaritev študenta dramske igre AGRFT za vlogo Kasije v predstavi Julij Cezar
  • 2012 Zlatolaska za vlogo Lare v študentskem filmu Nad mestom se dani B. Završnika

Viri in literatura

  • Spletna stran MGL

Zunanje povezave