Aleksandar Popovski: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Bibliografija)
(Režije)
Vrstica 12: Vrstica 12:
  
 
==Režije==
 
==Režije==
*2010 Henrik Ibsen Peer Gynt, DK Gavella, Zagreb
+
*2013 Vladimir Majakovski ''Misterij buffo'', [[SNG Drama Ljubljana]]
 +
*2010 Henrik Ibsen ''Peer Gynt'', DK Gavella, Zagreb
 
*2009 Milena Marković ''Barčica za punčke'', SNG Drama Ljubljana
 
*2009 Milena Marković ''Barčica za punčke'', SNG Drama Ljubljana
 
*2008 Marius Ivaškevičius ''Mesto tako blizu'', [[SSGTrst]]
 
*2008 Marius Ivaškevičius ''Mesto tako blizu'', [[SSGTrst]]

Redakcija: 13:03, 29. maj 2013

vir: SLG Celje

Življenjepis

Makedonski režiser Aleksander Popovski se je rodil leta 1969 v Skopju. Gledališko in filmsko režijo je diplomiral na univerzi Cirila in Metoda v Skopju pri profesorjih Slobodanu Unkovskem in Stoletu Popovu. Kot režiser je debitiral leta 1992 v Mestnem gledališču v Skopju s predstavo Dejana Dukovskega "Džin i sedam patuljaka." Prva leta njegovega gledališkega ustvarjanja so močno povezana z Dejanom Dukovskim, saj se je oslanjal na njegove tekste ali priredbe še v nekaj uprizoritvah v Makedoniji in tudi njegov debi v Sloveniji je zaznamovan s priredbo teksta Don Kihot in kasneje še Drakula, ki je bila opravljena v sodelovanju z omenjenim avtorjem v Drami SNG Maribor. Kasneje je v Sloveniji režiral še v SLG Celje, SNG Drama Ljubljana in SSG Trst.

Kljub delu v rodnem Skopju, se nikoli ni omejeval z lokalno pripadnostjo in je režiral v neodvisnih skupinah in institucionalnih gledališčih, v rodni Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Italji, Grčiji, Turčiji, Avstriji ... Podpisuje okoli 60 režij.

Tudi njegova pot filmskega režiserja ni zanemarljiva. Doslej je posnel naslednje filme: Balkan ni mrtev (2002), Zbogom dvajseto stoletje (1998), Svetlo sivo (1993) in televizijske nadaljevanke Ua, snajderi (1995). Za vse tri filme je sam napisal scenarije.

Režije

Nagrade

Zunanje povezave