Aleksandar Popovski: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Režije)
(Nagrade)
Vrstica 23: Vrstica 23:
  
 
==Nagrade==
 
==Nagrade==
 +
*2014 [[Nagrade festivala Dnevi komedije|Nagrada festivala Dnevi komedije]] za žlahtnega režiserja (Vladimir Majakovski ''Misterij buffo'', [[SNG Drama Ljubljana]]; Goran Vojnović ''Tak si'', [[SiTi Teater BTC]] in Kreker)
 +
 
==Zunanje povezave==
 
==Zunanje povezave==

Redakcija: 13:14, 17. marec 2014

vir: SLG Celje

Življenjepis

Makedonski režiser Aleksander Popovski se je rodil leta 1969 v Skopju. Gledališko in filmsko režijo je diplomiral na univerzi Cirila in Metoda v Skopju pri profesorjih Slobodanu Unkovskem in Stoletu Popovu. Kot režiser je debitiral leta 1992 v Mestnem gledališču v Skopju s predstavo Dejana Dukovskega "Džin i sedam patuljaka." Prva leta njegovega gledališkega ustvarjanja so močno povezana z Dejanom Dukovskim, saj se je oslanjal na njegove tekste ali priredbe še v nekaj uprizoritvah v Makedoniji in tudi njegov debi v Sloveniji je zaznamovan s priredbo teksta Don Kihot in kasneje še Drakula, ki je bila opravljena v sodelovanju z omenjenim avtorjem v Drami SNG Maribor. Kasneje je v Sloveniji režiral še v SLG Celje, SNG Drama Ljubljana in SSG Trst.

Kljub delu v rodnem Skopju, se nikoli ni omejeval z lokalno pripadnostjo in je režiral v neodvisnih skupinah in institucionalnih gledališčih, v rodni Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Italji, Grčiji, Turčiji, Avstriji ... Podpisuje okoli 60 režij.

Tudi njegova pot filmskega režiserja ni zanemarljiva. Doslej je posnel naslednje filme: Balkan ni mrtev (2002), Zbogom dvajseto stoletje (1998), Svetlo sivo (1993) in televizijske nadaljevanke Ua, snajderi (1995). Za vse tri filme je sam napisal scenarije.

Režije

Nagrade

Zunanje povezave