Alenka Pirjevec

Iz Geslo

Redakcija dne 14:27, 2. julij 2015 od Anja (pogovor | prispevki) (Vloge na radiu)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Foto: Urška Boljkovac

Življenjepis

Lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec se je rodila v Ljubljani, 5. julija 1945. Osnovno šolo in gimnazijo (klasični oddelek) je obiskovala v Ljubljani ter maturirala l. 1964. Leta 1965 se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (oddelek za igro), kjer je opravila tri letnike, v četrti letnik pa je prestopila na gledališko akademijo v Beogradu, kjer je končala četrti letnik ter diplomo opravila leta 1996.


Po absolutoriju je še nekaj časa živela v Beogradu, kjer je kot igralka honorarno sodelovala v Narodnem pozorištu do leta 1973, istočasno pa se je ukvarjala tudi s prevajanjem iz slovenščine v srbohrvaščino.


Po vrnitvi v Ljubljano se je kot igralka-animatorka zaposlila v Lutkovnem gledališču Ljubljana (l. 1975), v katerem je bila tudi dve sezoni umetniški vodja (1987/88 in 1988/89) in kjer je še vedno redno zaposlena.


Poleti 1984 se je ob pomoči štipendije, ki ji jo je dodelilo gledališče, udeležila šesttedenskega tečaja z naslovom Gledališče predmetov pod vodstvom Jozefa Krofte na Mednarodnem lutkovnem inštitutu v Charleville-Mésièresu (Francija). V sezoni 1991/92 ji je direktor LGL Ignacije Šunjić pri Ministrstvu za kulturo izposloval štipendijo in ji tako omogočil udeležbo na mednarodnem specialističnem tečaju “Tehnologija izdelave lutk”, ki je potekal v okviru Višje nacionalne lutkovne šole v Charleville-Mézièresu (ESNAM).


Oktobra 2002 je na AGRFT na oddelku za dramsko igro magistrirala z magistrskim delom z naslovom »Nevidni prostor med igralcem in lutko«. Kot celostna avtorica predstav se posveča predvsem marionetnemu gledališču, deluje pa tudi kot prevajalka.

Vloge v gledališču

Režije

Dramaturgije

Prevodi

Nagrade

  • 2000 Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za leto 2000 za predstavo PREMENE
  • 1999 Nagrada za izjemen dosežek posameznika na Slovenskem lutkovnem bienalu KLEMENČIČEVI DNEVI v Novem mestu za likovno zasnovo in realizacijo lutk v predstavi PERIKLES
  • 1993 Nagrada za animacijo na PIF-u (Mednarodni festival lutkovnih gledališč) v Zagrebu (predstava HUDIČ IN PASTIR)
  • 1991 Pohvala za perfekcijo na 19. Festivalu monodrame in pantomime v Zemunu (predstava NEKOČ JE BIL KOS LESA) – žirija publike je predstavo uvrstila na 3. mesto

Bibliografija

Prevajanje iz slovenščine v srbohrvaščino in vice versa:

  • Peter Božič: Na rubu zemlje, Narodna knjiga, biblioteka Naši vidici, Beograd 1973
  • Vidosav Stevanović: Zmaji s periferije, Mladinska knjiga, zbirka Vezi, Ljubljana 1979
  • Isaac Bashevis Singer: Norci iz Helma (prevod srbohrvatske dramatizacije), Mestno gledališče ljubljansko, sezona 1996/97

Viri in literatura

Zunanje povezave