Ana Klašnja: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

m
 
(Življenjepis)
 
(15 vmesnih redakcij 5 uporabnikov ni prikazanih)
Vrstica 1: Vrstica 1:
 
[[Kategorija:Ustvarjalci|Klašnja, Ana]]
 
[[Kategorija:Ustvarjalci|Klašnja, Ana]]
[[Kategorija:Plesalci|Klašnja, Ana]]
+
[[Kategorija:Baletniki in plesalci|Klašnja, Ana]]
  
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
Baletna plesalka in solistka
+
Ana Klašnja je leta 1998 končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani in za uspešno delo prejela Šekrjančevo nagrado. Od leta 2001 je stalna članica, od leta 2015 pa priznana solistka baletnega ansambla [[SNG Opera in balet Ljubljana]]. Sodelovala je na mnogih baletnih tekmovanjih, kjer je leta 1995 na 2. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev prejela zlato, na 3. državnem prvenstvu leta 1997 pa srebrno medaljo. Leta 2001 se je na 4. mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev na Dunaju uvrstila med finaliste, 2003. pa je na 6. državnem prvenstvu v Mariboru prejela zlato medaljo. Leta 2002 je nastopila v prvi solistični vlogi kot Klara v baletu ''Hrestač – Božična zgodba'' koreografa Yourija Vámosa in dobila zanjo [[Nagrade Lydie Wisiak|priznanje Lidije Wisiakove]]. Leta 2004 je očarala kritike in občinstvo kot Pepelka v koreografiji Jeana Christopha Blavierja, navdušila je kot Julija v baletu ''Romeo in Julija'' koreografa Yourija Vàmosa, zanjo je prejela [[Župančičeve nagrade|Župančičevo nagrado]]. Nastopila je tudi v baletni predstavi ''Yin & Yang (She is missing),'' v obeh delih baletnega večera ''Tango za Rahmaninova'', v baletu za otroke ''Picko in Packo'' (Picko), v novi postavitvi ''Labodjega jezera'' ter v solo vlogah v ''Bajaderi'', baletnem večeru ''Urbanobalet'', v ''Samorogu'', v baletnih večerih ''Pod zvezdami'' in ''Vidnonevidno'' ter v ''Silfidi'' (Effy), v ''Giselle'' Davida Dawsona (Giselle in nevesta), ''Apolonu'' (Kaliopa) in ''Svatbi'' (družica) ter v ''Coppelii'' (Swanhilda) in ''Trnuljčici'' (Aurora). Že več sezon sodeluje kot žirantka v najbolj gledanem televizijskem šovu Slovenija ima talent.
  
[[Področje ustvarjanja:=ples, koreografija| ]]
+
==Vloge==
 +
{{#dynamic_content:rep | person | 4750 | roles}}
 +
 
 +
==Nagrade==
 +
*2007 [[Župančičeve nagrade|Župančičeva nagrada]]
 +
*2004 [[Nagrade Lydie Wisiak|Nagrada Lydie Wisiak]]
 +
 
 +
==Viri in literatura==
 +
*[http://www.opera.si/sl/o-gledaliscu/balet/ana-klasnja/ SNG Opera in balet Ljubljana]
 +
 
 +
==Zunanje povezave==
 +
*[http://www.delo.si/kultura/oder/ana-klasnja-tudi-na-vajah-se-smejem-in-jocem.html Ana Klašnja: Tudi na vajah se smejem in jočem - www.delo.si, 27.03.2014]

Trenutna redakcija s časom 09:56, 28. avgust 2019


Življenjepis

Ana Klašnja je leta 1998 končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani in za uspešno delo prejela Šekrjančevo nagrado. Od leta 2001 je stalna članica, od leta 2015 pa priznana solistka baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Sodelovala je na mnogih baletnih tekmovanjih, kjer je leta 1995 na 2. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev prejela zlato, na 3. državnem prvenstvu leta 1997 pa srebrno medaljo. Leta 2001 se je na 4. mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev na Dunaju uvrstila med finaliste, 2003. pa je na 6. državnem prvenstvu v Mariboru prejela zlato medaljo. Leta 2002 je nastopila v prvi solistični vlogi kot Klara v baletu Hrestač – Božična zgodba koreografa Yourija Vámosa in dobila zanjo priznanje Lidije Wisiakove. Leta 2004 je očarala kritike in občinstvo kot Pepelka v koreografiji Jeana Christopha Blavierja, navdušila je kot Julija v baletu Romeo in Julija koreografa Yourija Vàmosa, zanjo je prejela Župančičevo nagrado. Nastopila je tudi v baletni predstavi Yin & Yang (She is missing), v obeh delih baletnega večera Tango za Rahmaninova, v baletu za otroke Picko in Packo (Picko), v novi postavitvi Labodjega jezera ter v solo vlogah v Bajaderi, baletnem večeru Urbanobalet, v Samorogu, v baletnih večerih Pod zvezdami in Vidnonevidno ter v Silfidi (Effy), v Giselle Davida Dawsona (Giselle in nevesta), Apolonu (Kaliopa) in Svatbi (družica) ter v Coppelii (Swanhilda) in Trnuljčici (Aurora). Že več sezon sodeluje kot žirantka v najbolj gledanem televizijskem šovu Slovenija ima talent.

Vloge

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave