Bojan Čebulj

Iz Geslo

Biografija

Bojan Čebulj se je rodil 6. januarja 1928 v Ljubljani. Delovna pot ga je privedla v Železarno Jesenice. Takoj po letu 1945 se je začel posvečati ljubiteljski kulturni dejavnosti na Jesenicah, predvsem gledališkemu delu. Bil je glavni organizator, vodja, režiser in igralec Gledališča Tone Čufar na Jesenicah. Urejal je tudi gledališki list in sodeloval s članki.

Kasneje se je preselil v Maribor, kjer je bil dolgoletni član ZKO Maribor, njegov strokovni svetovalec in režiser na gledališkem in lutkovnem področju. Postal je član Lutkovnega gledališča Maribor, ki ga je nekaj časa tudi vodil. Ob tem, da je bil stalni svetovalec različnim ljubiteljskim skupinam, je sam igral v približno 1000 predstavah, najmanj 80 pa jih je režiral.

Lutkovna besedila je tudi prirejal in prevajal. Med pomembnejšimi režijami in priredbami so bile lutkovne predstave: Branko Rudolf Pod zvezdo, Marjan Tršar Bajka o dedku Mrazu, Edi Majaron Ježek in Ježon, Miroslav Slana Pinka Potepinka in Biba z Griča. Sam pa je napisal teksta Maksimiljan Grozni ter Šivilja in škarje.

Režije

1981-1990

1971-1980

Nagrade

Bibliografija

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Zunanje povezave