Branka Bezeljak Glazer

Iz Geslo

Preusmeritvena stran

Preusmeritev na:

Življenjepis

Branka Bezeljak se je rodila 8. februarja 1951 v Brestovica pri Povirju. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz slavistike in se izobraževala na seminarjih za gledališko režijo doma in v tujini. Med svojim delom na ptujski gimnaziji (1977-1980) sodelovala v Klubu mladih z režiserjem Marjanom Kovačem (tudi Igor Samobor in Zvezdana Mlakar). S svojimi projekti (Pesem, Pravljica o ljudeh, Cirkus gospoda Tepanja) sodelovala na ševilnih srečanjih in festivalih.

Leta 1981 se je zaposlila na Ptuju pri Zvezi kulturnih organizacij in območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti, kjer je ustanovila gledališki studio, delovala kot mentorica otroških in gledaliških skupin, in v svojem pedagoškem delu z mladimi (gledališki studio Stopinje in Teater III) oblikovala močno generacijo Ptujčanov, ki so iz njene skupine nadaljevali šolanje na Agrft: , Helena Peršuh, Iva Kranjc, Romana Ercegović, Vojko Belšak, Tadej Toš, Gorazd Jakomini, Aljoša Koltak, Samo M. Strelec. Od leta 1997 do 2002 je bila direktorica Šentjakobskega gledališča v Ljubljani, zdaj dela v svobodnem poklicu. V sezoni 2002/03 je bila v MGL koordinatorka programa permanentnega izobraževanja učiteljev za predmet Gledališki klub v devetletki.V sezoni 2003/04 je bila med ustanovitelji Umetniškega društva Stara steklarska na Ptuju in je njen idejni in umetniški vodja še danes.

Od leta 1975 vodi na Ptuju in v Ljubljani različne gledališke studie in delavnice, iz katerih so izšli znani poklicni gledališki, likovni in literarni ustvarjalci. Režirala je več predstav z amaterskimi in profesionalnimi igralci ter z njimi gostovala na mnogih festivalih. Več let je sodelovala v uredništvu revije Mentor.

Režije

Uprizorjeni prevodi

  • 1993/94 Duško Radović Moški pod posteljo - ženski pogovori, kje, kdo rež?

Dramaturgije

  • 1993/94 Evald Flisar Tristan in Izolda, r. Evald Flisar, Slovensko komorno gledališče Ljubljana
  • 1993/94 Duško Radović Moški pod posteljo - ženski pogovori
  • 1992/93 Žarko Petan Igralec, r.?, kje?

Asistence

  • 1993/94 Evald Flisar Tristan in Izolda, r. Evald Flisar, Slovensko komorno gledališče Ljubljana, asistentka režije
  • 1975/76 Več projektov v Klubu mladih Ptuj. Med njimi: Peter Božič Zasilni izhod in Križišče (dramaturgija in asistenca Marjanu Kovaču). Igrali so: Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Srečko Feguš, Vera Kranjc, Dragica Rokavec

Nagrade

  • 2013 Velika oljenka - priznanje Mestne občine Ptuj, predlagatelj Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ptuj, Pdf.gif Utemeljitev nagrade Info.png

Bibliografija

Zunanje povezave