Damir Domitrović

Različica za tisk ni več podprta in lahko vsebuje napake pri upodabljanju. Prosimo, v brskalniku posodobite zaznamke in namesto tega uporabite privzeto funkcijo brskalnika za tiskanje.
Foto: Arhiv Kulturno društvo B-51

Življenjepis

Damir Domitrović se je rodil leta 3. oktobra 1963 na Reki, kjer je končal osnovno in srednjo šolo, po visokošolsko izobrazbo pa se je odpravil v Ljubljano. Leta 1990 je diplomiral iz sociologije na Fakulteti za družbene vede in bil od takrat naprej svobodni ustvarjalec.

Že kot študent je bil kulturno-umetniški aktivist, saj je bil med soustanovitelji Kluba B-51. V tem zbirališču ljubljanske subkulture na Gerbičevi se je nakalila vrsta danes pomembnih umetnikov in kulturnikov. Leta 1991 je zasnoval Kulturno društvo B-51, leta 1993 pa pognal festival EX PONTO, sprva zamišljen kot podest za vse begunske umetnike, ki jih je takrat nanesla vojna vihra, razplamtela na področju nekdanje skupne države. Kasneje se je festival razvil v eno najpomembnejših mednarodnih srečevališč gledališke umetnosti, s poudarkom na družbeno kritičnih vsebinah.

V okviru Kulturnega društva B-51 je pripomogel tudi k razvoju projekta Rajvosa, ki je namenjen bosanski manjšini v Sloveniji, ter bil pobudnik festivala Kluže, ki je bil umeščen na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo v trdnjavi Kluže, znani predvsem kot prizorišče bojev med prvo svetovno vojno.

Dolgoletna mednarodna sodelovanja Kulturnega društva B-51, še posebej skozi dejavnost festivala EX PONTO, sta Damirja napeljala na idejo o mreženju. S pomočjo nekdanjih ministrov za kulturo in direktorjev gledališč ter festivalov, zlasti z območja vzhodne Evrope, je leta 2005 ustanovil mrežo NETA – Nova Evropska Teatrska Akcija. Danes mreža združuje že več kot 68 festivalov in gledališč iz 20 držav.

Tudi sam priseljenec in z izostrenim čutom za družbeno stvarnost se je še kako zavedal pomena mednarodnih sodelovanj, s katerimi je gradil mostove med različnimi kulturami in družbami. Umrl je 11. marca 2016 v Podgorici.

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Kulturno društvo B-51

Zunanje povezave