Damir Zlatar Frey: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Režije)
Vrstica 27: Vrstica 27:
 
*2001  ''Sylvia Plath. Monolog iz onstranstva'', [[PTL]]
 
*2001  ''Sylvia Plath. Monolog iz onstranstva'', [[PTL]]
 
*2000 Federico Garcia Lorca/Damir Zlatar Frey ''Krvava svatba'', [[SSG Trst]]
 
*2000 Federico Garcia Lorca/Damir Zlatar Frey ''Krvava svatba'', [[SSG Trst]]
*1999 Damir Zlatar Frey/[[Berta Bojetu]] ''[[Filio ni doma]]'', Drama SNG Maribor
+
*1999 Damir Zlatar Frey/Berta Bojetu ''Filio ni doma'', Drama SNG Maribor
 
*1999  Oscar Wilde, Jani Kovačič ''Slavec in vtrnica'', [[Koreodrama]]
 
*1999  Oscar Wilde, Jani Kovačič ''Slavec in vtrnica'', [[Koreodrama]]
 
*1999 Ugo Betti ''Zločin na kozjem otoku'', Koreodrama Ljubljana
 
*1999 Ugo Betti ''Zločin na kozjem otoku'', Koreodrama Ljubljana

Redakcija: 11:44, 10. marec 2014

Življenjepis

Damir Zlatar Frey je režiser, čigar področje gledališkega ustvarjanja je izjemno široko, saj poleg režij v dramskih in opernih gledališčih pogosto podpisuje tudi scenografije, koreografije ter dramatizacije in priredbe besedil. Leta 1986 je ustanovil gledališče Koreodrama Ljubljana, katerega poetika je močno zaznamovala slovenski gledališki prostor. Frey je umetniški vodja in direktor mednarodnega festivala komornih gledališč Zlati lev v Umagu, ki ga je ustanovil leta 2000.


Med odmevne Freyeve uprizoritve zadnjih let sodijo Lorcova Krvava svatba (SSG Trst in Koreodrama Ljubljana, 2000), Genetovi Služkinji (Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb, 2001), Harrowerjevi Noži v kurah (Kamerni teatar 55′ in MESS Sarajevo, 2001), Lorcova Krvava svatba (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2004), Bettijev Zločin na kozjem otoku (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2005), ustvaril pa je tudi nekaj odmevnih avtorskih projektov.


Za svoje dosedanje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada (za uprizoritev Grumovega Dogodka v mestu Gogi), več Borštnikovih nagrad (za uprizoritve Dogodek v mestu Gogi, Strniševe Žabe, avtorski projekt Lepa Vida), prejel je tudi Župančičevo nagrado mesta Ljubljana, nagrado hrvatskog glumišta za režijo, Marulićevo nagrado za režijo in scenografijo, letno nagrado HNK Ivana pl. Zajca Rijeka; nagrajen pa je bil tudi z najvidnejšim hrvaškim državnim priznanjem, ki ga lahko dobi umetniški ustvarjalec za svoje delo – odličjem red hrvaške Danice s podobo Marka Marulića.


Gre za režiserja, katerega poetika je izrazito avtorska in težko primerljiva s katerokoli drugo. Freyevi projekti slovijo po ekspresivni atmosferi, pogosto tudi fizični energiji, kjer beseda ni zmeraj na pravem mestu, zato pa sta vedno v ospredju igralec in njegova energija. S svojimi uprizoritva prepoznavno bogati in označuje, ne samo slovenskih, ampak tudi hrvaški in italijanski gledališki prostor.

Režije

Scenografije

Kostumografije

Koreografije

  • 2012 William Shakespeare Sen kresne noči, Drama SNG Maribor
  • 2011 Charles Gounod Romeo in Julija, Opera in balet SNG Maribor
  • 2008 Tennessee Williams Tramvaj Poželenje, Drama SNG Maribor
  • 2006 Živalska farma, avtorski projekt, Drama SNG Maribor

Nagrade


Viri in literatura

  • Spletna stran SNG Maribor

Zunanje povezave