Emil Aberšek

Iz Geslo

Redakcija dne 10:08, 29. marec 2017 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Foto: David Verlič

Življenjepis

Emil Aberšek se je rodil 27. septembra 1950 v Mislinjski Dobravi pri Slovenj Gradcu. Leta 1973 je absolviral gledališko režijo na AGRFT Ljubljana s predstavo Podstrešje Janeza Žmavca pod mentorskim vodstvom Mileta Koruna. Za to predstavo so mu podelili študentsko Prešernovo nagrado in skupinsko Borštnikovo priznanje. Po diplomi se je še istega leta zaposlil v PDG Nova Gorica, kjer je delal do upokojitve leta 2014.

Najprej je bil zaposlen kot režiser – dramaturg. Med uprizoritvami, ki jih je režiral v PDG oz. SNG Nova Gorica, velja omeniti vsaj slovensko krstno postavitev Bevkove ekspresionistične enodejanke V Kaverni ter več izjemno odmevnih postavitev otroških iger Rdeča kapica, Sapramiška, Avtomotomravlje; od tistih v drugih gledališčih pa uprizoritev Cankarjevih Hlapcev v Tuzli.

Leta 1977 je prevzel vodstvo Amaterskega mladinskega odra (AMO) PDG oz. SNG Nova Gorica in v sedemintridesetih letih delovanja s srednješolci vsako sezono pripravil vsaj eno uprizoritev. Od prve uprizoritve (Razbojniki iz Kardemomme, 1977) do današnjih dni je AMO z mladinskimi in otroškimi uprizoritvami dopolnjeval program gledališča, predvsem pa nudil priložnost številnim igralsko nadarjenim mladostnikom, da razvijajo svoje umetniške talente.

Med leti 1980 in 1991 je sodeloval pri vodenju in organizaciji festivala Goriško srečanje malih in eksperimentalnih odrov, kasneje Srečanja gledališč Alpe Jadran.

Vseskozi je bil programski vodja in organizator abonmajev za otroke v SNG Nova Gorica, za organizacijo otroških in mladinskih abonmajev pa je skrbel tudi drugje po Primorskem. Kot režiser je sodeloval tudi s številnimi amaterskimi gledališkimi skupinami v Sloveniji in zamejstvu – dolgoletno mentorsko delo z gledališkimi skupinami v Štandrežu, Števerjanu in Sovodnjah (najodmevnejše je njegovo sodelovanje s štandreškimi gledališčniki, s katerimi je več deset let na oder postavil vsaj eno uspešno premiero letno, dva člana skupine pa sta za svoje vloge dobila prestižno Severjevo nagrado).

Na prelomu tisočletja je ustanovil Gledališče na vrvici, ki združuje za igro nadarjene osnovnošolce in večino programa namenja otroškim predstavam.

Da je Emil Aberšek pustil močen pečat na mnogih generacijah mladih, priča tudi umetniško-dokumentarni film Sodba kulturi, ki so ga posneli bivši in sedanji člani AMO ob 40. obletnici njegovega delovanja v SNG Nova Gorica.

Emil Aberšek je s štiridesetletnim delovanjem pripomogel k umetniški rasti novogoriškega gledališča in ljubiteljske gledališke kulture na Goriškem, predvsem pa je z organizacijo predstav za otroke in mladino ter s svojim režijskim delom in vodstvom Amaterskega mladinskega odra veliko prispeval k pridobivanju in vzgoji gledališke publike na Primorskem.

Emil Aberšek je januarja 2017 prejel srebrno plaketo za življenjsko delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu, ki jo podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Umrl je 27. marca 2017.

Režije

Dramaturgije

Scenografija

Vloge

Nagrade

  • 2017 Srebrna plaketa Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za dolgoletno delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu Pdf.gif Obrazložitev Info.png

Zunanje povezave

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.