Emil Kralj

Iz Geslo

Foto: Wikimedia Commons

Življenjepis

Igralec in režiser Emil Kralj se je rodil 24. februarja 1895 v Trebčah v Italiji. Leta 1911 je začel igrati v slovenskem gledališču v Trstu, ki ga je takrat vodil Leon Dragutinović. Po odhodu Milana Skrbinška se je posvetil tudi režiji. Do začetka prve svetovne vojne je nastopal v drami, opereti in operi, vnovič je na oder stopil jeseni 1917. Režiral je tudi okoli 20 slovenskih in tujih del.


Njegovo, kakor tudi delovanje gledališča je bilo prekinjeno s požigom Narodnega doma in tako je odšel v Ljubljano. Postal je član ljubljanske Drame in že prva leta je oblikoval velike vloge, kasneje pa tudi nosilne in naslovne. Tudi v tem obdobju je še režiral v dramskem gledališču, kakor tudi v operi. Med drugo svetovno vojno je odšel v Celovec in kasneje v Gorico, kjer je umrl 1. marca 1945.


Kralj je bil eden najizrazitejših in najpomembnejših slovenskih igralcev med obema vojnama, izrazit interpret razmišljajočih izobražencev, mojster intimne, nevznesene igre. Imel je velik smisel za humor in bridko ironijo, ni se branil iger, ki so bile že na meji burleske.

Režije

Prevodi

Viri in literatura

  • Wikipedija

Zunanje povezave