Emil Smasek

Iz Geslo

Redakcija dne 07:55, 18. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)

Življenjepis

Dramaturg, režiser, publicist in pedagog Emil Smasek se je rodil v Mariboru, 20. decembra 1910. V Mariboru je leta 1939 s Pedagoško centralo ustanovil Gledališče mladega rodu in pod tem okriljem še lutkovno gledališče, za katerega je pripravljal predstave z ročnimi lutkami. Med 2. svetovno vojno je bil interniran v taborišču Dachau.


Od oktobra 1945 je bil v. d. tajnika Drame SNG Maribor, od aprila 1946 v Ljubljani tajnik SNG Drame. Od leta 1948 pa je bil referent za lutkarstvo pri Ljudski prosveti Slovenije, kjer je sistematično spremljal vpliv lutkarstva na mlado publiko in opozarjal na njegov pomen pri umetnostni vzgoji mladih. Prirejal je besedila za mladinske in lutkovne igre. Tako je z velikim uspehom dramatiziral Levstikovega Martina Krpana, poleg njega pa še Veliko potovanje Nikolaja Šestakova, Mucin dom Samuela Maršaka, Dedka Mraza M. Šurinova, od lutkovnih iger pa Ukradeni prašiček, Pavliha in živali ter radijske igre Žogica Nogica Jana Malika, Crainquebille Anatola Franceja, Kje je Lefty? Clifforda Odetsa, Boter Andraž Marina Držića in dr. Mirka Rupla, Človek, ki ni nikoli umrl Barrija Stavisa, Elektra naj žaluje Eugena O'Neilla, Otroci, Slon Slawomira Mrožka ter Romeo, Julija in tema Jana Otčenáška.


Po letu 1956, ko je postal dramaturg in urednik radijskih iger na Radiu Ljubljana, si je prizadeval za umetniško dognanost radijskih iger in z natečaji spodbujal pisce slovenskih besedil. Umrl je 8. januarja 1980 v Ljubljani.

Prevodi

Režije

Nagrade

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • www.slovenska-biografija.si