Enya Belak Gupta

Iz Geslo


Življenjepis

Enya Belak Gupta je magistrica filmske režije na Goldsmiths Univerzi v Londonu, ki deluje na področju filma, sodobnega plesa, gledališča in vizualnih komunikacij.

Uspešno je zaključila vzporedno izobraževanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, umetniška gimnazija – likovna smer in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, umetniška gimnazija – smer sodobni ples.

Pri 5-ih letih začne plesati sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri ga. Jani Kovač Valdes. Kasneje se vzporedno vpiše tudi na baletni program na KGBL-ju in v letu 2006/07 zaključi nižjo stopnjo baletne šole. S svojim delom na področju sodobnega plesa se izkaže na letnih produkcijah v Španskih borcih. V šolskem letu 2002/03 nastopi v glavni vlogi Palčice. Je zelo uspešna, vsako leto se udeleži nastopov po celi Sloveniji. S svojimi avtorskimi točkami se od leta 2002 – 2006 predstavi na Brezovi metli. Vse od leta 2002 se vsako leto udeleži plesnega tekmovanja Opus – 1 in uvrstil v finalni program prireditve v Celju. Leta 2003 z miniaturo Naju v muzeju kdo opazi osvoji 1. mesto, čez dve leti pa z avtorskim plesom Svoboda zasede 3. mesto. Leta 2009 nastopi s plesno miniaturo KIKS s katero je povabljena na festival Fronta in kot gostja na občinsko srečanje plesni skupin v Karlovcu. Leta 2011 na tekmovanju Opus 1 z avtorskim solom Ummotion prejme nagrado za najboljšo izvedbo in kot nagrajena plesna miniatura nastopi na Art kampu (festival Lent) in festivalu Fronta. Prav tako se predstavi na festivalu ŽIVA s plesno točko XY Solze, ki ga pripravi za zaključek šolanja na SVŠGL-ju. S sodobnim plesom večkrat nastopi na Pikinem festivalu, festivalu ŽIVA, predstavitvah plesnih miniatur Vija vaja, literarno – likovnih večerih, šolskih produkcijah, festivalu Transgeneracije, festival Fronta itd. Svoje plesno znanje nadgrajuje na raznih plesnih delavnicah in kampusih tako doma kot v tujini s priznanimi plesalci in koreografi. Za ustvarjanje na področju sodobnega plesa prejme srebrno značko Mete Vidmar, ki jo podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Poleg sodobnega plesa jo zanimata tudi igra in film. Odigrala je dve manjši vlogi v filmu Igorja Šterka Ljubljana ter v nadaljevanki Prešern pokojnega režiserja Francija Slaka. Igrala je eno izmed glavnih vlog v videospotu glasbene skupine Siddharta – Male roke v režiji Dafne Emeršič. Odigrala pa je tudi glavno žensko vlogo v dveh kratko igranih filmih. Mladi up, film je bil posnet leta 2005 za otroški filmski festival CIAK JUNIOR, v Italiji, v režiji Siene Krušič. Film Vdih v režiji Igorja Šterka se je uvrstil v tekmovalni program na najstarejšem filmskem festivalu v Benetkah. V šolskem letu 2007/08 je postala članica ŠILE (šolske impro lige). Leta 2009/10 so prejeli nagrado za najboljšo intro točko in nagrado za najboljšo ŠILA ekipo preteklega leta. V letu 2012 je članica IMPRO skupine Stahybotrys s katero so se uvrstili v tekmovalni program Impro lige. V sezoni 2011/2012 je na povabilo direktorice Mestnega gledališča Ljubljanskega Barbare Hieng Samobor nastopila, kot gostja v vlogi Luizone, v predstavi Namišljeni bolnik v režiji prof. Mileta Koruna.

Sodelovala je z mnogimi slovenskimi in tujimi koreografi ter režiserji v predstavah Amor Omnia Vincit, Sijaj, Nosilci telesa, Dan Potem, The Politics of Dancing, Berenika, DCL, Neforma in drugimi. Predstavila se je s številnimi plesnimi miniaturami, med drugim Ženske, zakaj?, UMmotion, XY Solze, Kiks za katere je bila tudi nagrajena. Znotraj svojega dela razvija metodo dela, ki jo je poimenovala montažna koreografija.

Z avtorskimi plesnimi in eksperimentalnimi filmi Rdeča fontana, Šok horizontale, Dan po tem 0.2, Dan po tem 0.3 je gostovala po različnih filmskih festivalih po svetu. Je ena izmed pobudnic umetniškega kolektiva RADIATOR, ki je začel delovati v tem letu. Enya je prepoznavna kot plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, oblikovalka in režiserka.

Koreografije

  • 2014 Profil in kazen, duet z Veroniko Valdés, Cankarjev dom in Flota
  • 2014 Deklica z zmajem, Zavod Federacija Ljubljana, koprodukcija Zavod EN-KNAP in Bunker, Ljubljana
  • 2012 The Daddy project, Plesni teater Ljubljana

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave