Fronta sodobnega plesa

Iz Geslo

Fronta sodobnega plesa

Kratek opis festivala

Mednarodni festival se odvija od leta 2006 v Murski Soboti, s čimer festival prispeva tudi k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji. Program pretežno sestavlja izbor plesnih predstav iz Slovenije in sosednih držav, v spremljevalni program pa so vključene delavnice, filmi, seminarji, diskusije, pogovori z umetniki in improvizacijski večeri s povabljenimi plesalci, glasbeniki in drugimi gosti iz različnih držav. Iz festivalskega sodelovanja se je razvil tudi projekt Beyond Front@, ki si želi obsežnejšega mednarodnega sodelovanja, podpreti mobilnost umetnikov in občinstva ter omogočiti razvoj nadnacionalnega plesnega koda.

Idejno poslanstvo festivala Fronta sodobnega plesa je, poleg pregleda sodobnih plesnih stvaritev iz Srednje Evrope, predvsem ustvariti referenčno točko za profesionalne plesalce in občinstva na večjem področju sodobnega plesa v Evropi in aktivno spodbujati, primerjati, analizirati in se zavzemati za razvoj sodobnega plesa in plesnega občinstva v kulturno prikrajšanih pokrajinah severnovzhodne Slovenije in sosednjih držav (Avstrija, Madžarska, Hrvaška). Festival si prizadeva ustvariti program, ki bi zagotavljal odskočno desko za nadaljnja teoretična razmišljanja ter s tem omogočal kratke preglede sodobnih trendov in razvoja v sodobnem plesu; namenil pa bi jim tistim, ki se s plesom ukvarjajo neposredno (koreografom, plesalcem), teoretikom (producentom, kritikom, teoretikom) in občinstvu (iz vseh štirih držav).


Organizator: Flota, zavod, Murska Sobota


Soorganizatorji: Flota, Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana, ZKD Murska Sobota, MiKK Murska Sobota


Umetniški vodja: Matjaž Farič


Liquid.jpg

Liquid Loft/ Chris Haring - Posing Project B - The Art of Seduction, nagrada Zlati lev na Beneškem bienalu 2007

Mreža

Festival Fronta sodobnega plesa je manifestacija v okviru mreže: Dance Explorations Beyond Fronta - Beyond Front@ plesno raziskovanje


Člani mreže: Flota (Murska Sobota, SLO), Dance Week Festival (Zagreb, HR), cie Frenak (Budimpešta, HU), Dance Identity/D.ID (Pinkafeld, AT), OHO (Oberwart, AT) in Plesni Teater Ljubljana (Ljubljana, SLO)

Spored festivala

Zunanje povezave

Viri in literatura