Geslo:Na današnji dan/4. september: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

 
Vrstica 1: Vrstica 1:
 
[[Kategorija:Dnevi|0904]]
 
[[Kategorija:Dnevi|0904]]
 
[[Kategorija:Na današnji dan]]
 
[[Kategorija:Na današnji dan]]
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1929|1929]]''' <br>
 +
V Slavonski Požegi se je rodil slikar, scenograf in kostumograf [[Zlatko Bourek]].
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1942|1942]]''' <br>
 +
V Spodnjih Gameljnah se je rodil igralec [[Andrej Nahtigal]]. Član ansambla [[SNG Drama Ljubljana|ljubljanske Drame]]. Prejemnik odličja Marija Vera za življenjsko delo ob čemer so zapisali, da je večino svoje igralske poti prehodil v ljubljanski Drami, kjer je s svojo čisto in nepreračunljivo privrženostjo gledališču in z avtentičnim veseljem do igre, z intelektualno odprtostjo ter umetniško radovednostjo odločilno prispeval k mojstrenju ansambelske igre, a obenem nikoli ni zanemaril svoje individualnosti.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1963|1963]]''' <br>
 +
V Kranju se je rodil igralec [[Renato Jenček]]. Prvak [[Slovensko ljudsko gledališče Celje|celjskega gledališča]], ki ga je stavek igralske kolegice, kot je povedal za SiGledal,: »Igra s tabo je pa čisti rokenrol …«, v smislu improvizacij in netočnih iztočnic pripeljal do večje 'tehnične' discipline, natančnosti, ki pa še vedno dopušča variabilnost ritma, tempa in navdiha, kot je povedal v intervjuju za sigledal.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1974|1974]]''' <br>
 +
V Kranju se je rodil fotograf [[Simon Stojko Falk]]. Prvi slovenski svetovni prvak v BMX freestylu. Trikerski gramofonski kralj.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1985|1985]]''' <br>
 +
V Ljubljani je umrla pisateljica, prevajalka in dramatičarka [[Mira Mihelič]].
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/2004|2004]]''' <br>
 +
V koprodukciji [[Mini Teater|Mini teatra]], Novega kazališta Zagreb in ARL Dubrovnik je bila premierno uprizorjena lutkovna predstava [http://www.repertoar.sigledal.org/predstava/2122 ''Pravljica o carju Saltanu''] (rež. A. Anurov). Naslednje leto je predstava prejela nagrado Grand Prix [[Bienale ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije|Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev]] Slovenija. Na festivalu Valise Lomza na Poljskem pa tudi Poljsko nagrado lutkovnih ustvarjalcev.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/2008|2008]]''' <br>
 +
V Ljubljani je umrla igralka [[Mira Sardoč]]. Prejemnica [[Borštnikov prstan|Borštnikovega prstana]].

Trenutna redakcija s časom 17:11, 11. november 20151929
V Slavonski Požegi se je rodil slikar, scenograf in kostumograf Zlatko Bourek.


1942
V Spodnjih Gameljnah se je rodil igralec Andrej Nahtigal. Član ansambla ljubljanske Drame. Prejemnik odličja Marija Vera za življenjsko delo ob čemer so zapisali, da je večino svoje igralske poti prehodil v ljubljanski Drami, kjer je s svojo čisto in nepreračunljivo privrženostjo gledališču in z avtentičnim veseljem do igre, z intelektualno odprtostjo ter umetniško radovednostjo odločilno prispeval k mojstrenju ansambelske igre, a obenem nikoli ni zanemaril svoje individualnosti.


1963
V Kranju se je rodil igralec Renato Jenček. Prvak celjskega gledališča, ki ga je stavek igralske kolegice, kot je povedal za SiGledal,: »Igra s tabo je pa čisti rokenrol …«, v smislu improvizacij in netočnih iztočnic pripeljal do večje 'tehnične' discipline, natančnosti, ki pa še vedno dopušča variabilnost ritma, tempa in navdiha, kot je povedal v intervjuju za sigledal.


1974
V Kranju se je rodil fotograf Simon Stojko Falk. Prvi slovenski svetovni prvak v BMX freestylu. Trikerski gramofonski kralj.


1985
V Ljubljani je umrla pisateljica, prevajalka in dramatičarka Mira Mihelič.


2004
V koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb in ARL Dubrovnik je bila premierno uprizorjena lutkovna predstava Pravljica o carju Saltanu (rež. A. Anurov). Naslednje leto je predstava prejela nagrado Grand Prix Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija. Na festivalu Valise Lomza na Poljskem pa tudi Poljsko nagrado lutkovnih ustvarjalcev.


2008
V Ljubljani je umrla igralka Mira Sardoč. Prejemnica Borštnikovega prstana.