Geslo:Na današnji dan/7. marec: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Nova stran z vsebino: 113 Kategorija:Na današnji dan)
 
 
(3 vmesne redakcije 3 uporabnikov niso prikazane)
Vrstica 1: Vrstica 1:
[[Kategorija:Dnevi|113]]
+
[[Kategorija:Dnevi|0307]]
 
[[Kategorija:Na današnji dan]]
 
[[Kategorija:Na današnji dan]]
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1875|1875]]''' <br>
 +
V Solkanu se je rodil začetnik in utemeljitelj slovenskega lutkarstva [[Milan Klemenčič]]. Najprej je študiral slikarstvo, bil potem eno leto prostovoljec pri mornarici, potoval po Egiptu in Bližnjem Vzhodu, se zaposlil kot uradnik na sodišču v Novi Gorici in vzporedno razvijal svoje zanimanje za lutke. Šele po 1. svetovni vojni pa se je preselil v Ljubljano in se v celoti zapisal lutkam, ko je leta 1920 postal vodja prvega slovenskega marionetnega gledališča.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1961|1961]]''' <br>
 +
V Mariboru se je rodil igralec [[Branko Šturbej]]. Tudi najboljšim se zgodi, da diplomirajo šele skoraj deset let po zaključku študija, kljub temu, da vmes dobijo že lepo bero nagrad.
 +
<div class="spacer"></div>
 +
 +
<br />
 +
'''[[Geslo:Na današnji dan/1974|1974]]''' <br>
 +
Na Jesenicah se je rodil igralec [[Uroš Smolej]].

Trenutna redakcija s časom 10:25, 23. oktober 20151875
V Solkanu se je rodil začetnik in utemeljitelj slovenskega lutkarstva Milan Klemenčič. Najprej je študiral slikarstvo, bil potem eno leto prostovoljec pri mornarici, potoval po Egiptu in Bližnjem Vzhodu, se zaposlil kot uradnik na sodišču v Novi Gorici in vzporedno razvijal svoje zanimanje za lutke. Šele po 1. svetovni vojni pa se je preselil v Ljubljano in se v celoti zapisal lutkam, ko je leta 1920 postal vodja prvega slovenskega marionetnega gledališča.


1961
V Mariboru se je rodil igralec Branko Šturbej. Tudi najboljšim se zgodi, da diplomirajo šele skoraj deset let po zaključku študija, kljub temu, da vmes dobijo že lepo bero nagrad.


1974
Na Jesenicah se je rodil igralec Uroš Smolej.