Geslo:Na današnji dan/1960

Iz Geslo

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 11:56, 16. februar 2016 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


V Ljubljani se je rodil producent, igralec in direktor Ane Desetnice Gorazd Osojnik - Goro.

V Ilirski Bistrici se je rodil Dragan Živadinov. Atraktor z astroportretom: Sonce in Merkur njegovega znamenja mu v zibko položita nadarjenost in inovativnost, ki ju z odločnostjo in močno vizijo usmerja v svojih ambicioznih projektih. Jupiter, Luna in Venera v znamenju avanturističnega Strelca pa mu vlivajo prepričanje o vizionarski vlogi umetnika in umetnine. Saturn in Mars v Kozorogu pa ga opremita z vztrajnostjo in disciplino.

V Celju se je rodil dramaturg in dramatik Vili Ravnjak.

V Ljubljani se je rodila Saša Pavček. Igralka. Dramatičarka. Profesorica umetniške besede na AGRFT. Najprej in predvsem pa igralka, ki je v intervjuju za Playboy odločno odgovorila na vse žaljivke o brezdelnih umetnikih, ki se pasejo iz državnega korita: »Ja, (kariero sem začela, o.p.) kot samostojna kulturna delavka, brez porodniškega dopusta, sama sem plačevala prispevke in sem honorarno delala kot žival in plačevala in še plačujem visoke davke. Mislim, da nisem niti takrat zajedala državnega proračuna in da ga niti s svojim zdajšnjim delom ne. Za seboj imam več kot sto različnih dramskih vlog, na leto imam na repertoarju tudi več kot osem različnih predstav, svojemu poklicu se popolnoma posvečam in mislim, da občinstvu zelo veliko dajem in da tudi občinstvo to ceni.«

V Ljubljani se je rodila igralka Maja Končar.

Na Ptuju se je rodila igralka Zvezdana Mlakar.

V Lendavi se je rodila igralka Irena Varga. Članica igralskega ansambla Drame Maribor in gledališka pedagoginja v Dramskem studiu Maribor.

V Kranju se je rodil igralec Milan Štefe.

V Ljubljani se je rodil igralec Alojz Svete. Ljubljenec občinstva. Za prijatelje Lojz.

V Ljubljani se je rodila igralka Judita Zidar.

V Mariboru se je rodila igralka Maja Blagovič. Članica ansambla tržaškega gledališča, ki je v romantični komediji za dva igralca Dueti zaigrala skupaj z možem Vladimirjem Jurcem.

V Metkovićih na Hrvaškem se je rodil kostumograf in scenograf Leo Kulaš. Nekajkratni Borštnikov nagrajenec za kostumografijo, ki pravi da je pri delu v gledališču treba vedno ohranjati dobre živce, dobro voljo in se znati boriti zase na lep način. Umetniki so občutljivi ljudje in hitro se lahko spreš.

V Ljubljani se je rodila kostumografinja Jerneja Jambrek.

V Ljubljani se je rodil režiser filmov, dokumentarcev, baletnih in gledaliških predstav ter oper Jan Zakonjšek. V Čedadu je leta 1994 režiral tudi prvo izvedbo otroške opere Brundibar H. Krasa.

V Ljubljani je umrl igralec in gledališki pedagog Ivan Cesar.

V Kranju se je rodil igralec, harmonikar in pevec Janez Škof. Igralski ludist. Umetnik, ki je v Mladini na vprašanje, kaj je umetnost odgovoril: »A kaj je umetnost? Morala bi biti generator neke energije, okno, skozi katero posameznikova duša za hip zleti in da vpogled v sam proces narave, katere del je naša zemlja, človek in vsak posameznik.«

V Murski Soboti se je rodil igralec Boris Ostan. Član MGL ansambla.

V Ljubljani se je rodil igralec Uroš Maček. Član Mladinskega. Igralec re/de konstrukcije predstave Razredni sovražnik, v kateri je igral Dripca in obenem tudi igralskega kolega Vojka Zidarja.