Geslo:Na današnji dan/1969

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 19:11, 15. november 2015 od MitjaS (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)


Na današnji dan, ko so člana skupine The Doors Jima Morrisona med nastopom v miamijskem Dinner Key Auditoriumu aretirali, ker se je med koncertom preveč preveč razgalil, se je v Ljubljani rodila igralka Nataša Barbara Gračner. Večkratna borštnikova nagrajenka za igro, ki je z rumenim tiskom opravila in ne razgalja svojega intimnega življenja. Režiserka popularne predstave Jamski človek.

V Šempetru pri Gorici se je rodil režiser Diego de Brea. Zdaj tudi umetniški vodja Drame Maribor. Njegova nema postavitev filmske burleske Ko sem bil mrtev na gledališki oder zagotovo predstavlja prelomnico v razumevanju gledališča, saj je požel vsa priznanja in ogromno nagrad po strokovni plati, obenem pa pritegnil širško množico ljudi v gledališče.

V Ljubljani se je rodil Gregor Bakovič. Igralec, ki je odigral najboljše gledališke vloge, prejel tako filmska kot gledališka priznanja, mu pri delu zaupajo najboljši režiserji, a tako iskreno samokritičen, da se, kot pravi sam, v večini svojih vlog počuti, kot da je zanič igralec.

V Ljubljani je umrl literarni in gledališki teoretik, kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj.

V Ljubljani je umrl mladinski pisatelj, dramatik in urednik Josip Ribičič.

V Novem mestu se je rodila igralka Romana Šalehar. Članica Mladinskega gledališča.

V Novem mestu se je rodila diplomirana romanistka, diplomirana igralka Mednarodne šole za gledališče Jacques Lecoq, prevajalka, pisateljica in gledališka pedagoginja Maja Gal Štromar.

V Ljubljani se je rodil vsestranski lutkovni ustvarjalec Marjan Kunaver.

V Ljubljani je umrla slovenska igralka ruskega rodu Marija Nablocka.

V Mariboru se je rodil igralec, scenarist, producent in odličen improvizator Matjaž Javšnik.