Geslo:Na današnji dan/1974

Iz Geslo

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 23:27, 4. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


Na Jesenicah se je rodil igralec Uroš Smolej.

V Ljubljani se je rodil Marko Bulc aka Mare Bulc. Je režiser, performer, multimedijski ustvarjalec in dramatizator.

V Slovenj Gradcu se je rodil igralec Marko Mandič. Izjemen igralec. Nagrajeni igralec. Najbolj slečeni igralec, o katerem kroži anekdota: »Na odru sem ga videl večkrat nagega kot svojega brata«.

V Ljubljani se je rodil igralec Uroš Fürst. Nagrajeni član ansambla ljubljanske Drame. Slovenski rekorder v preigravanju monodrame Jamski človek. Umetniški vodja komercialnega SiTi teatra.

V Ljubljani se je rodila igralka Karin Komljanec. Članica MGL ansambla.

V Kranju se je rodila igralka Vesna Slapar. Članica kranjskega gledališča, ki je za Siol o poklicu igralke povedala: „Ta poklic omogoča manjšo zakodiranost tega, kako naj bi izgledali – na vaje lahko hodim v trenirki, česar si bančnica verjetno ne more privoščiti. Moj izgled na odru pa je posledica nekega daljšega procesa in odločitve drugih, meni ni treba skrbeti za to. Pri nas je kult lepote bolj povezan z leti – starejše kot smo, manj je dobrih vlog za nas. Tu smo v nekoliko neenakopravnem položaju z moškimi. Spopadanje s staranjem igralke v teatru je težje kot spopadanje z izgledom nasploh."

V Kopru se je rodil igralec Rafael Vončina.

V Ljubljani se je rodila igralka Vesna Pernarčič. Nagrajenka Prešernovega sklada in članica kranjskega gledališča, ki so ji v utemeljitvi nagrade med drugim zapisali: „Dvomimo, da obstaja v slovenskem prostoru igralka, ki bi uspela tako popolno in dih jemajoče upodobiti Marlene Dietrich, kot jo je v istoimenski predstavi upodobila ona. V predstavi - kabaretu, ki ni kabaret ... gledaš in poslušaš Marlene, ki ni in je Marlene ... in občuduješ igralko Vesno Pernarčič, ki je oboje in še več.“

V Ljubljani se je rodil igralec in stand up komik Tadej Toš. Rodil se je v Ljubljani, ne morš verjet, pa zaprisežen Štajerc. To je mogla bit pomota al pa urgenca! - Za SiGledal je nekoč na vprašanje, kaj si igralec želi od gledališke kritike, povedal: „ Igralec si želi samo superlativne kritike, ki ga kujejo v nebo. Ampak življenje ni potica.“

V Kranju se je rodil fotograf Simon Stojko Falk. Prvi slovenski svetovni prvak v BMX freestylu. Trikerski gramofonski kralj.