Geslo:Na današnji dan/27. marec

Iz Geslo

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 12:11, 23. oktober 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)1883
V Ljubljani se je rodil Josip Daneš, s pravim imenom Josip Gradiš. Na začetku kariere je bil eden zadnjih potujočih komedijantov, katerega nemirni duh se ni nikoli ustalil in ga srečujemo v gledaliških hišah Maribora, Ljubljane, Trsta, Zagreba.


1929
V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik, plodovit in vsestranski pisec, soustanovitelj gledališke skupine Oder 57 ter ravnatelj ljubljanske drame Žarko Petan.


1930
V Šentilju v Slovenskih Goricah se je rodila igralka Mira Sardoč. Prejemnica Borštnikovega prstana je odigrala okoli 200 vlog v gledališču, na filmu, radiu in televiziji in to, pravi, je vse njeno bogastvo, „drugega nimam in tudi ne potrebujem!“


1938
V Slovenj Gradcu se je rodil Lado Kralj. Literarni zgodovinar. Dramaturg. Podiplomski študent v Ameriki. Teatrolog. Prevajalec. Soustanovitelj in umetniški vodja eksperimentalnega Gledališča Glej. Ustanovitelj gledališča Pekarna. Umetniški vodja ljubljanske Drame. Profesor na Filozofski fakulteti. Pisatelj.


1975
V Brežicah se je rodil dramaturg, gledališki kritik in raziskovalec Primož Jesenko.


2014
V Prešernovem gledališču Kranj je bila premierno uprizorjena predstava Mrtvec pride po ljubico (r. J. Lorenci), ki je istega leta prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone.