Goran Bogdanovski

Iz Geslo


Življenjepis

Rodil se je 7. 10. 1971 v Ljubljani. Med leti 1989 - 2000 je deloval kot član ansambla SNG Opere in baleta Ljubljana. Kot samozaposleni kulturnik je leta 2000 ustanovil zavod Fičo Balet, ki je ustvarjalec številnih predstav, ki vsebujejo tako elemente baleta kot sodobnih plesov (Švic in Švarc, Proti toku, Summer Breeze, Emofad, Confi-dance, Sun City itd.) Bogdanovski je aktiven tudi kot učitelj v mednarodnih plesnih projektih. Je prejemnik več nagrad (mdr. n. ArtsLink, New York, 2003, n. UNESCO Aschberg Bursary, Montreal, 2004.)

Zaradi slabe promocije slovenskih sodobnoplesnih umetnikov v tujini je leta 2003 je s partnerji lansiral prvo slovensko plesno platformo Gibanica. Zaradi slabih obstoječih sistemov ustvarjanja in produciranja sodobne plesne umetnosti v Ljubljani je leta 2002 odprl in vodil Kino Šiška kot vadbeni prostor slovenske plesne scene, ter jo v sodelovanju z Asociacijo in Mestno občino Ljubljana privedel do prenove Kina Šiška v Center urbane kulture v 2009.

Zaradi pomanjkanja prostora za plesno raziskovanje in izobraževanje je leta 2005 je s partnerji iz 6 južnoslovanskih držav lansiral mednarodno izobraževalno raziskovalni projekt NOMAD Dance Academy.

V zadnjem času je bil aktiven pri poskusu vzpostavitve Centra sodobnih plesnih umetnosti ter slovenske gostovalne mreže s projektom Mreža sodobnega plesa. Sodeluje tudi v projektu Modul-dance mreže Evropskih plesnih hiš.

Video

Kratki dokumentarni film Trenutek vročice - Goran Bogdanovski, r. Svetlana Dramlić, RTVSLO in Arkadena

Avtorski projekti

Koreografije

Plesne vloge

2001-2010

1990-2000

Vloge v gledališču

Drugo

Zunanje povezave