Igor Zobin

Iz Geslo

Redakcija dne 22:43, 3. december 2008 od Tamara (pogovor)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Foto-igorzobin.jpg

Življenjepis

Igor Zobin (1980, Trst) je pričel s šolanjem harmonike pri sedmih letih na Glasbeni matici Marij Kogoj v Trstu in bil eden njenih najboljših učencev. Prvo nagrado je osvojil pri devetih letih. Kmalu je postal član priznanega orkestra harmonik Synthesis 4, sodeloval je s harmonikarskim orkestrom v Puli in z združenim harmonikarskim orkestrom ZPGŠ.

Študij harmonike je nadaljeval na državnem konservatoriju v Pesaru, kjer je leta 2002 diplomiral pod mentorstvom profesorja Klavdija Furlana. Dodatno glasbeno znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih mentorjih (P. Soave, A. Skljarov, J. M. Fabiano, P. Picchio, S. Magdič, W. Zubitsky in D. Modrušan). Znanje in nadarjenost je potrdil na mnogih mednarodnih in državnih tekmovanjih (Italija, Slovenija, Hrvaška in Francija), ki se jih je udeleževal med letoma 1989 in 2005 in na katerih je posegal vedno po najvišjih mestih, največkrat po prvih. Osvojil je vsaj enajst prvih nagrad. Leta 2003 je na dveh zaporednih zmagah na 5. mednarodnem tekmovanju F. Forgione in 4. mednarodnem tekmovanju I. Borromee prejel po 100 magičnih točk, ob tem izjemnem dosežku mu je predsednik Republike Italije podelil srebrno plaketo.

Koncertira v najpomembnejših slovenskih koncertnih dvoranah (Cankarjev dom, SNG Opera in balet Maribor, Slovenska filharmonija). Kot solist, solist z orkestrom ali v komorni zasedbi nastopa v uglednih koncertnih hišah v Italiji in tujini. Izjemno uspešen je bil koncert leta 2006, ko je nastopil s priznanim orkestrom iz Rima in Lacija v avditoriju Parco della Musica v Rimu pod taktirko kitajskega dirigenta Lu Jia.

Od leta 2005 deluje kot oblikovalec scenske glasbe, aranžer, harmonikar in zborovodja v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Pogosto sodeluje na različnih mednarodnih tekmovanjih kot član žirije (tekmovanje v Trstu Fisarmoniae in tekmovanje vseh glasbil TIM).

Trenutno je vpisan na tržaški konservatorij Giuseppe Tartini, kjer zaključuje višjo šolo kompozicije, poleg tega opravlja študij dirigiranja na evropski Akademiji za glasbo v Vicenzi. V Novi Gorici bo izvedel tudi svojo noviteto Tracce di sogni perduti (Sledi izgubljeni sanj). V Primorskem dnevniku je v intervjuju povedal: 'Ljubim večje zasedbe, orkester ali podobno, ker lahko pri tem uporabljam različne barve in lahko zvok stalno spreminjam. Vsekakor je moj študij usmerjen v sodobno glasbo in v razumevanje stilnih procesov, ki so nas privedli do današnjih govoric.' (13. 4. 2008) S šolskim letom 2005/2006 poučuje harmoniko na Glasbeni matici v Trstu.

vir

Glasba

Nagrade

Galerija

Zunanje povezave