Jana Kovač Valdés: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Nova stran z vsebino: ==Življenjepis== Jana Kovač Valdés (1958, Slovenj Gradec) se je s sodobnim plesom in glasbo začela ukvarjati razmeroma pozno, šele na srednji šoli. Pri Ani Vovk Pezdir...)
 
(Vloge)
Vrstica 7: Vrstica 7:
  
 
==Vloge==
 
==Vloge==
{{#dynamic_content:rep | person | 6221 | coreographies}}
+
{{#dynamic_content:rep | person | 6221 | roles}}

Redakcija: 18:52, 2. september 2020

Življenjepis

Jana Kovač Valdés (1958, Slovenj Gradec) se je s sodobnim plesom in glasbo začela ukvarjati razmeroma pozno, šele na srednji šoli. Pri Ani Vovk Pezdir (znani plesni pedagoginji iz Celja) je pridobila prvo znanje sodobne plesne tehnike, v okviru vzgojiteljske šole, kjer je njena skupina AKT delovala. Na tej šoli je pridobila tudi pedagoško znanje potrebno za delo s predšolskimi otroki. Istočasno se je navdušila tudi za glasbeno izobraževanje na nižji glasbeni šoli v Velenju. Končala je nižjo glasbeno šolo in se po srednji vzgojiteljski šoli vpisala na Pedagoško akademijo (glasbeni oddelek) v Ljubljani. Leta 1980 je diplomirala in se po uspešno opravljenih diferencialnih izpitih vpisala v tretji letnik Akademije za glasbo – glasbena pedagogika.

Po končanem študiju, so v šolskem letu 1983/1984 na Oddelku za sodobni ples (takrat “izrazni ples”) Konservatorija za ples in balet Ljubljana (KGBL) (takrat Zavod za glasbeno in baletno izobraževanje) potrebovali učiteljico plesa v treh predšolskih skupinah in korepetitorko v višjih razredih plesa. Leta 1995 je postala vodja Oddelka za sodobni ples na Konservatoriju in poučuje otroke od 1. do 6. razreda osnovne šole. Od šolskega leta 2008/2009 na oddelku za sodobni ples poučuje tudi nauk o glasbi prilagojen učencem plesnega oddelka. Leta 2007 je pridobila naziv svetnica. Vseskozi je pridobivala znanje plesnih tehnik na različnih plesnih seminarjih (poletne plesne šole: Rovinj, Ljubljana, različne oblike plesnega izobraževanja pri JSKD)

Leta 1979 se je začela ukvarjati še s pantomimo in kmalu postala asistentka in sodelavka znanega pantomimika Andrésa Valdésa. Skupaj sta ustvarila vrsto večernih predstav pantomime, s katerimi sta gostovala po vsej Sloveniji, bivši Jugoslaviji in po Evropi. Potem sta se nekaj časa usmerila predvsem v ustvarjanje pantomimskih predstav za otroke. Nastale so štiri pantomimske pravljice, ki so jih posneli tudi za TV Slovenijo. Z njimi gostujeta po slovenskih vrtcih in prireditvah za otroke. Istočasno pa umetnost pantomime predstavljata v obliki šolskih gledaliških ur za osnovnošolsko mladino.

Vloge