Jelena Rusjan

Iz Geslo


Življenjepis

Jelena Rusjan je performerka, o kateri so v slovitem tedniku Mladina nekoč zapisali, da »igra, pleše, šiva, igra na bas in nam je dala projekt Škrip Orkestra«. Od takrat do današnjih dni se je Škrip razmnožil, Jelena pa še vedno živi in dela v Ljubljani, kamor se je priselila leta 2004. Kot igralka in plesalka je sodelovala v številnih predstavah v Sloveniji (Galerija mrtvih žensk Male Kline in Maje Delak, Drage drage Maje Delak, Večna medikacija Marijs Boulogne in Simone Semenič, Iz Principa Jureta Novaka, Rdeče Martina Kočovskega, Kdo je naslednji Janeza Janše; Svinje Renate Vidić; Zraka! Janeza Janše ...).


Leta 2009 je naredila svojo prvo avtorsko predstavo Škrip Orkestra, ki je bila uvrščena tudi v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru in je gostovala v Gerald W. Lynch Theatru in A.R.T./NY South Oxford Space v New Yorku. Štiri leta pozneje je, v koprodukciji Zavoda Maska in CUK Kino Šiška, ustvarila drugo avtorsko predstavo Škrip Inc. (uvrščena je bila v spremljevalni program tedna slovenske drame v Kranju), leta 2016 pa svojo Škrip trilogijo v Slovenskem mladinskem gledališču zaključuje s predstavo ÜberŠkrip.


Poznamo jo tudi kot ustanoviteljico blagovne znamke KreaturA ter kot basistko in pevko v glasbenih skupinah Borghesia in NAPRAVI MI DETE.

Avtorski projekti

  • 2016 ÜberŠkrip, SMG
  • 2013 Škrip Inc., Maska in CUK Kino Šiška, v sodelovanju z Bunkerjem
  • 2009 Škrip orkestra

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

  • SMG

Zunanje povezave