Jera Ivanc

Iz Geslo

Redakcija dne 08:41, 17. april 2018 od Anja (pogovor | prispevki) (Prevodi)
J. Ivanc

Življenjepis

Jera Ivanc (1975) se je po končani Gimnaziji Bežigrad vpisala na Oddelek za klasično filologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pet let je poučevala grščino na Gimnaziji Poljane, soustanovila je gledališče simpatizerjev antike THEATRON, eno leto je kot asistentka režije sodelovala pri snemanju reklamnih oglasov in prevajala. Leta 2008 je diplomirala z nalogo o Evripidovi in Senekovi Medeji.

Področji njenega ustvarjanja sta klasična filologija in gledališče. Od leta 1998 je kot prevajalka, dramaturginja, avtorica dramskih besedil, asistentka režije ali lektorica za grški in latinski jezik sodelovala z več kot ducat režiserkami in režiserji ter z večino slovenskih gledališč. Med letoma 2010 in 2013 je umetniško vodila Lutkovno gledališče Ljubljana.

Med drugim je organizirala gledališki projekt klasičnih gimnazij Klasiki na odru (74 dijakov, 6 gimnazij, 4 slovenska mesta; 2009), v okviru TSD je kot mentorica sodelovala na delavnicah dramskega pisanja (2008) in predsedovala strokovni žiriji za Grumovo nagrado (2010). V SNG Drama Ljubljana je zasnovala in izpeljala cikel bralnih uprizoritev svežih prevodov rimske in grške dramatike Replike iz antike, v okviru katerega je bilo izvedenih dvanajst dram v treh sezonah. Pri založbi celjske Mohorjeve družbe je zasnovala in kot sourednica izpeljala triletni projekt izdaje osmih dvojezičnih prevodov grške in rimske dramatike; dva prevoda sta prejela Sovretovo nagrado, zbirka kot celota pa je na 30. slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji »književnost/beletristika – zbirka«. Za oder je napisala tri dramska besedila za otroke in mlade, libreto za kratko opero po Francetu Prešernu in dve komediji. Članke in odlomke prevodov objavlja v gledaliških listih ter v revijah Keria in Nova revija. Prevaja iz grščine in latinščine, občasno tudi iz hrvaščine, večinoma dramska besedila.

Prevodi

(Izbor)

Dramatika

 • Evripid. Trojanke, Andromaha. Prevod, opombe in spremna beseda. ISH-AMEU, 2017.

– Trojanke. SNG Nova Gorica, r. Jaša Koceli, 2018.

 • Evripid. Prošnjice, Heraklovi otroci. Prevod, opombe in spremna beseda. ISH-AMEU, 2016.

– SNG Drama (bralna uprizoritev), r. Luka Martin Škof, 2017.

 • Seneka. Tiest. Prevod, opombe in spremna študija. ISH-AMEU, 2015.

– Mini Teater, r. Ivica Buljan, 2016.

 • Evripid. Orest. Prevod, opombe in spremna študija. ISH-AMEU, 2014. (Revidirani prevod.)
 • 2013 Željka Udovičić. Nema poroka. Po motivih romunskega filma, SNG Drama Maribor, r. Dino Mustafić
 • 2012 Neznani avtor. Oktavija. Prevod in spremna beseda. Celjske Mohorjeva družba
 • 2009 Plavt Dvojčka - prevod in spremna beseda, DZS Klasje
 • 2008 L. A. Seneka Medeja - prevod in spremna beseda, Založba Modrijan. Uprizoritev v SNG Drama Ljubljana, r. Meta Hočevar, 2014.
 • 2006 Evripid Orest , r. Hansguenther Heyme, SNG Maribor
 • 2005 Evripid Alkestida za SNG Drama Ljubljana, r. Boris Liješević, 2013 in AGRFT, r. Zala Sajko, 2011.
 • 2003 Milorad Stojević Letovanje na kmetih, odsevi, Branko Čegec Dve popotni, dve vodoodporni, Senko Karuza Radazin blues, Stevo Đurašković Žitomislići, Neven Ušumović Prpoš-mojster gre v pokoj, Apokalipsa
 • 2001 Platon Simpozij v izboru Emila Hrvatina za SNG Drama Ljubljana
 • 1999 Platon Timaj, Kritias (izbor), Izbrana proza (Res zgodnja dela - Tehnika v najstarejših zapisih človeštva), Radio Slovenija

Dramska besedila in libreto

Celotna besedila

Praktično delo v gledališču

Zunanje povezave