Karmina Šilec

Iz Geslo

Redakcija dne 21:59, 19. april 2022 od Loncar (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Karmina Šilec, foto: Dorian Šilec Petek

Življenjepis

Karmina Šilec deluje kot dirigentka, režiserka, avtorica glasbeno scenskih projektov, skladateljica in umetniška voditeljica Carmine Slovenice, ansambla !Kebataola! in Novoglasbenega gledališča Choregie. Kot avtorica ustvarja glasbeno gledališke choregie projekte z različnimi ansambli: SNG Opera in balet Ljubljana, Carmina Slovenica, ansambel ¡Kebataola!, SNG Opera in balet Maribor, Basel Theater in z drugimi različnimi zasedbami.

Njeno glasbeno in glasbenogledališko ustvarjanje je dalo obširen, poglobljen in mednarodno odmeven ustvarjalni opus. S choregie projekti je gostovala na številnih uglednih festivalih in prizoriščih po vsem svetu: Ruhrtriennale (DE), Prototype Festival NYC (USA), Festival d'Automne á Paris (FR), Operadagen Rotterdam (NL), Holland Festival (NL), Moskovski velikonočni festival (RU), Dresdner Musikfestspiele (DE), Zlata maska (RU), Radial System V Berlin (DE), Melbourne Festival (AU), Auditorium Rim (IT), Steierischer Herbst (AT), Tokyo Metropolitan Art Space (JP), Sanktpeterburška filharmonija (RU), Polyfollia (FR), Hong Kong Cultural Centre (HG), Teresa Carreño Theater (VE), Teatro Colon (AR), Esplanade (SG) in drugod, ter na EBU in Evrovizji. Za svoje delo je prejela številne domače in tuje nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada, ugledno mednarodno nagrado za prispevek stroki v svetovnem merilu – Robert Edler Prize, dve nagradi mednarodnega tekmovanja glasbenega gledališča - Music Theatre Now, Glazerjevo listino ter preko 20 najvišjih nagrad na področju glasbene ustvarjalnosti.

Njen prepoznavni koncept choregie se odraža v programiranju glasbe – ne zgolj v izboru del, temveč v dramaturgiji nizanja glasbenih del. V uprizoritvah so povezani raznoteri izrazi (gib, ples, petje, govor, podoba idr.), njihov spremenljivi spoji ustvarjajo različne pomenske ravni. Performativnost glasbe v choregie se izmika ozki kategorizaciji, zagotovo pa vse projekte vodi glasba. V procesu choregie jo zanima muzikalnost/glasbenost celotnega procesa ustvarjanja: od poteka vaj preko ustvarjanja metakompozicije do končne odrske postavitve. Glasbenost je metoda ustvarjanja, kar pomeni, da so vsi materiali/parametri organizirani po glasbeni logiki. Choregie projekti so »gledališki«, a brez tradicionalnih gledaliških elementov – dramsko v njih izhaja iz izvedbe glasbe..

Karmina Šilec je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. S choregie – glasbenim gledališčem in z inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanih na mnogih mednarodnih festivalih in predvajanih na EBU in Eurovision.

Ob umetniškem delovanju ter kot gostujoča dirigentka je tudi članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na univerzah v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih. Deluje kot profesor dirigiranja na Univerzi v Mariboru.

Režije

Glasba za gledališče in film

 • 2019 Black snow, The Drawing Centre NYC, Boston Center for the Arts/Mills gallery
 • 2018 Michelangelo, Dubrovniški poletni festival, Hrvaško narodno gledališče I.P Zajc Reka
 • 2017 Nebeško kraljestvo, BITEF festival & Drama Beograd

Knjige

 • 2021 BABA: Kolosalna balkanska fikcija in Katalog
 • 2021 DERT: endemične pesmi
 • 2012 NOLITE TACERE – Prevedeno v glasbo

Nagrade

 • 2021 nagrada mednarodnega tekmovanja Music Theatre Now za predstavo Threnos (za grlo)
 • 2018 nagrada Sterijinog pozorja za izvirno gledališko glasbo za predstavo Nebeško kraljestvo, r. Jernej Lorenci
 • 2016 gledališka nagrada Zlata maska za predstavo Ko gora spremeni obleko, r. Heiner Goebbels
 • 2009 nagrada za najbolj kreativno predstavo na Teaterfestu, “Spixsody” (ansambel Kebataola)
 • 2008 nagrada ITI (international theatre institute) mednarodnega tekmovanja New music theatre v kategoriji “Music beyond opera” za Iz veka vekov...(Opera in balet SNG Maribor)
 • 2000 nagrada Prešernovega sklada za glasebeno scenski projekt Vampirabile (Carmina Slovenica)
 • preko 20 najvišjih nagrad na področju glasbenega ustvarjanja

Zunanje povezave

Viri in literatura