Katja Pegan: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Režije)
(Zunanje povezave)
 
(14 vmesnih redakcij 5 uporabnikov ni prikazanih)
Vrstica 4: Vrstica 4:
 
[[Kategorija:Direktorji in ravnatelji|Pegan, Katja]]
 
[[Kategorija:Direktorji in ravnatelji|Pegan, Katja]]
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
Študirala je na ljubljanski [[AGRFT]] gledališko in radijsko režijo, in diplomirala z uprizoritvijo Bartlove drame Don Lorenzo. Bila je umetniški vodja PDG Nova Gorica, ob ustanoviti gledališča v Kopru pa je postala njegova direktorica.
+
Režiserka Katja Pegan se je rodila 9. oktobra 1965 v Kopru. [[AGRFT]] v Ljubljani je obiskovala  od 1989 do 1993 ko je študij zaključila z režijo [[Vladimir Bartol|Bartolove]] drame ''[[Don Lorenzo]]'' pod mentorskim vodstvom [[Dušan Mlakar|Dušana Mlakarja]].
 +
 
 +
Takoj po končanem študiju se je vrnila na Primorsko, ki ji je ostala zvesta, čeprav je režirala v različnih slovenskih gledališčih in tudi na Hrvaškem. Med leti 1993 do 1995 je bila umetniški vodja [[Primorski poletni festival|Primorskega poletnega festivala]], že leta 1994 pa je postala umetniški vodja [[SNG Nova Gorica|Primorskega dramskega gledališča]] v Novi Gorici.
 +
 
 +
Leta 2000, ob ponovni profezionalizaciji [[Gledališče Koper|Gledališča Koper]] je postala njegova direktorica, obenem pa je asistentka za gledališko in lutkovno vzgojo na PEF v Kopru.
 +
 
 +
Ob neprestanem vodenju gledališč, režiserka Katja Pegan, vsaj enkrat letno tudi zrežira predstavo, najpogosteje so to predstave za otroke in mladino. V zadnjih letih je zaznati, da se kot tandem za mladinske predstave povezuje z avtorico [[Desa Muck|Deso Muck]], za predstave za otroke pa z [[Maja Aduša Vidmar|Majo Adušo Vidmar]].
 +
 
 +
Pogosto režira odmevne in uspešne občinske in državne proslave in prireditve.
  
 
==Režije==
 
==Režije==
 +
*2011 Eduardo de Filippo ''Filumena Marturano'', [[Gledališče Koper]]
 +
*2011 Franjo Frančič ''Imej se rad!'', [[SSG Trst]]
 +
*2009 Maja Aduša Vidmar ''[[Mali modru Huhu]]'', Gledališče Koper
 
*2009 [[Desa Muck]] ''[[Blazno resno o seksu]]'',Prešernovo gledališče Kranj
 
*2009 [[Desa Muck]] ''[[Blazno resno o seksu]]'',Prešernovo gledališče Kranj
 
*2008 [[Jure Ivanušič]]/[[Desa Muck]] ''[[Božični večer]]'', Gledališče Koper
 
*2008 [[Jure Ivanušič]]/[[Desa Muck]] ''[[Božični večer]]'', Gledališče Koper
Vrstica 51: Vrstica 62:
  
 
==Nagrade==
 
==Nagrade==
==Bibliografija==
+
*2019 Nagrada [[tantadruj]] za življenjsko delo
 +
*2019 Posebna nagrada 20. festivala komornega gledališča Zlati lev za iniciativo o mediteranskem gledališču kot skupni platformi teatrov, ki delujejo na Jadranu
 +
 
 
==Zunanje povezave==
 
==Zunanje povezave==
 +
*[http://www.gledalisce-koper.si/ Gledališče Koper]
 +
*[http://www.delo.si/kultura/oder/katja-pegan-koper-je-bil-do-tedaj-mrtvo-mesto.html Katja Pegan: »Koper je bil do tedaj mrtvo mesto« - www.delo.si, 26.06.2014]
 +
*[https://4d.rtvslo.si/arhiv/proti-etru/174621365 Katja Pegan (oddaja Proti etru) - www.rtvslo.si, 13.06.2019]

Trenutna redakcija s časom 08:47, 11. september 2019

Življenjepis

Režiserka Katja Pegan se je rodila 9. oktobra 1965 v Kopru. AGRFT v Ljubljani je obiskovala od 1989 do 1993 ko je študij zaključila z režijo Bartolove drame Don Lorenzo pod mentorskim vodstvom Dušana Mlakarja.

Takoj po končanem študiju se je vrnila na Primorsko, ki ji je ostala zvesta, čeprav je režirala v različnih slovenskih gledališčih in tudi na Hrvaškem. Med leti 1993 do 1995 je bila umetniški vodja Primorskega poletnega festivala, že leta 1994 pa je postala umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici.

Leta 2000, ob ponovni profezionalizaciji Gledališča Koper je postala njegova direktorica, obenem pa je asistentka za gledališko in lutkovno vzgojo na PEF v Kopru.

Ob neprestanem vodenju gledališč, režiserka Katja Pegan, vsaj enkrat letno tudi zrežira predstavo, najpogosteje so to predstave za otroke in mladino. V zadnjih letih je zaznati, da se kot tandem za mladinske predstave povezuje z avtorico Deso Muck, za predstave za otroke pa z Majo Adušo Vidmar.

Pogosto režira odmevne in uspešne občinske in državne proslave in prireditve.

Režije

1991-2000

1985-1990

Nagrade

  • 2019 Nagrada tantadruj za življenjsko delo
  • 2019 Posebna nagrada 20. festivala komornega gledališča Zlati lev za iniciativo o mediteranskem gledališču kot skupni platformi teatrov, ki delujejo na Jadranu

Zunanje povezave