Klemen Janežič

Iz Geslo

Redakcija dne 22:39, 14. januar 2023 od UrškaB (pogovor | prispevki) (Življenjepis)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


Življenjepis

Klemen Janežič (r. 1989) je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Že kot študent se je zanimal ne le za igro, temveč tudi dramaturgijo, režijo in koreografijo. Leta 2011 se je udeležil izobraževanja pri SU-EN v Butoh centru v Uppsali, kjer je bil izbran za nadaljnje sodelovanje.

Za študentski film Nad mestom se dani, kjer igra glavno moško vlogo, je leta 2012 prejel Vesno za najboljši kratki film. Istega leta je prejel akademijsko Prešernovo nagrado za avtorsko predstavo iz umetnosti giba Razpeti mladiček. Med študijem je sodeloval v dveh predstavah, nagrajenih z Zlatolasko, to študentsko nagrado pa je prejel tudi za dramaturgijo. Leta 2016 je magistriral še iz umetnosti giba s plesno butoh predstavo Torzo pod mentorstvom red. prof. Tanje Zgonc, za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado.

Od leta 2013 je član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana, veliko sodeluje tudi z ostalimi javnimi in neodvisnimi produkcijami (Lutkovno gledališče Ljubljana, Mini teater, Mestno gledališče Ljubljansko, Gledališče Glej, SSG Trst, Anton Podbevšek Teater, Flota, Zavod 0.1, Zavod Bunker itd.). Sodeloval je z uveljavljenimi režiserskimi in koreografskimi imeni, kot so Tomaž Pandur, Ivica Buljan, Jernej Lorenci, Janusz Kica, Aleksandar Popovski, Matjaž Farič, Tanja Zgonc, Marko Bulc, SU-EN, Arpad Schilling, pa tudi z režiserji mlajše generacije (Tin Grabnar, Luka Martin Škof, Jana Menger, Marko Čeh, Maša Pelko, Juš Zidar).

Že med študijem se je poleg igre zanimal tudi za dramaturgijo, režijo in koreografijo, zato se v zadnjih letih vse bolj posveča tudi avtorskim projektom (že omenjeni Torzo, 2016, Postaja samobitno, 2020). Prav tako je dejaven kot filmski in televizijski igralec, kjer je nosilec glavnih vlog odmevnih in nagrajenih filmov in serij.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2016 Županov Spominski kovanec Prijetno domače, občina Ivančna Gorica
  • 2016 Akademijska Prešernova nagrada za magistrsko delo za uprizoritev iz umetnosti giba (Torzo, AGRFT in Zavod za sodobno umetniško prakso in teorijo 0.1)
  • 2012 Akademijska Prešernova nagrada AGRFT: samostojna študija iz umetnosti giba Razpeti mladiček (AGRFT)

Viri in literatura

  • Gledališče Celje

Zunanje povezave