Križ/Obrazložitev nagrade Slavka Gruma, 2005

Iz Geslo

Redakcija dne 21:23, 21. april 2007 od Neja (pogovor) (New page: == NAGRADA SLAVKA GRUMA 2005 - Matjaž Briški za dramo KRIŽ == Strokovna žirija za Grumovo nagrado 2005 v sestavi Vilma Štritof Čretnik (predsednica), Matej Bogataj, Tomaž Gubenše...)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)

NAGRADA SLAVKA GRUMA 2005 - Matjaž Briški za dramo KRIŽ

Strokovna žirija za Grumovo nagrado 2005 v sestavi Vilma Štritof Čretnik (predsednica), Matej Bogataj, Tomaž Gubenšek, Alja Predan in Darja Reichman (člani) je v obrazložitvi zapisala:


"Križ je kruta igra, postavljena v današnji ubožni čas, pa vendar dovolj abstraktna, da deluje širše in onstran aktualnega trenutka in družbene situacije. Govori namreč o razmerju med svetim in svetnim, božjim in banalnim; dogodki na veliki petek, ki so zaznamovali ves čas do danes, se, skoraj dve tisočletji pozneje, zasukajo podobno kot prvič, kot da je vse samo variacija in farsa, in pri tem množice živ bog, prisoten kot živi Kristus, ne odvrne od njenega početja. Po atmosferi in glede na vprašanja, ki jih odpira, Križ spominja na strniševsko mračno grotesko; grenko-smešna igra, ki pred nas priklicuje tudi nekatere klasične prizore iz dramatike absurda, je napisana v kratkih, okretnih rimanih replikah, nabitih z jezikovnimi igrami, nesmisli in obrati. čeprav se zdi jezik pogosto samozažiralen, obrnjen vase, pa asociacij ne kopiči in ne zavira, prej vzpodbuja in poganja dramsko dogajanje. Ob vsem priklicevanju tradicije pa se Križ od nje tudi loči in ne deluje anahronistično. V sodobno slovensko dramatiko tako prinaša nov, zrelo artikuliran in avtorski razmislek o temeljen in presežnem."