La Vie en Rose

Iz Geslo

Redakcija dne 10:19, 3. februar 2016 od MitjaS (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


Kratek opis festivala

Mednarodni večer šansonov skuša vsako leto prikazati najzanimivejše domače in tuje izvajalce šansonov. Festival, ki ga vsako leto organizira društvo Cafe teater, stremi k visoki profesionalni ravni, obenem pa skuša pripraviti raznovrsten program.


Café Teater že vrsto let vztraja na razvoju slovenskega šansona. Eden njihovih najvidnejših in najuspešnejših projektov je vsekakor Festival šansonov »La Vie En Rose«, ki je pritegnil veliko pozornost občinstva in medijev zaradi izjemne kakovosti. Prvi Festival šansonov so postavili leta 2001 z jasnim konceptom in ciljem – obuditi to čudovito glasbeno zvrst in jo predstaviti slovenskemu občinstvu. Festival je trajal nekaj dni, v katerih so svojo glasbeno ustvarjalnost in ljubezen do šansona pokazali tako posamezni nastopajoči kot tudi skupine. Osrednji del festivala pa je bil vsekakor Mednarodni večer šansonov, kjer so gostili veliko uglednih pevcev, igralcev in glasbenikov z različnih koncev sveta. Zaradi izjemnega uspeha in odziva občinstva pa so se z veseljem odločili, da festival ponovijo in tako je zdaj postal že tradicionalen. Mednarodni večer šansonov je skozi vsa ta leta uspel prikazati paleto najzanimivejših slovenskih in tujih izvajalcev šansonov. Zaupanje tujih izvajalcev se je okrepilo do te mere, da so uspeli pritegniti tako uveljavljene umetnike, kot sta slavna italijanska zvezdnica Milva in njen dirigent Hubert Stuppner, Corine Milian, Arsen Dedić, Gabi Novak, Rade Šerbedžija in še bi lahko naštevali.

Festival šansonov vsako leto prilagodijo željam in povpraševanju občinstva, zato so večkrat spremenili njegovo lokacijo. Začetki so se odvijali v Viteški dvorani Križank, nato so prešli na eminentno lokacijo Ljubljanskega gradu, kasneje pa spet na poletni oder Križank in nazadnje v Cankarjev dom. K sodelovanju so pritegnili tudi RTV Slovenija, ki skrbi za radijske in televizijske prenose, Delo Revije, tuje ambasade v Ljubljani, Francoski Inštitut Charles Nodier, ter Cankarjev dom kot koproducenta.

Café Teater se torej vsako leto trudi postaviti Festival šansonov »La Vie en Rose« na višjo kulturno in profesionalno raven, ter uresničiti bogat in raznovrsten glasbeni program. Tako je občinstvo vedno v sladkem pričakovanju in se vedno znova vrača na festival, saj mu zna le-ta ponuditi glasbo, ki poboža ušesa in nahrani dušo.

Program

Zunanje povezave

Viri in literatura