Liza Marijina

Iz Geslo

Foto Uroš Hočevar / Arhiv SLG Celje

Življenjepis

Liza Marijina (1989) se je leta 2009 vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v letniku red. prof. Jožice Avbelj in doc. Jerneja Lorencija, kjer je diplomirala leta 2013 z vlogo Solange v Genetovih Služkinjah režiserja Andreja Jusa. Po diplomi se je zaposlila v SLG Celje, kjer je ostala do leta 2017. Za igralske dosežke v sezoni 2015/16 je v SLG Celje prejela Večerovo nagrado za vloge Rose Bernd (Rose Bernd), Henriete (Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk) in za vlogo Dekleta (Nostalgična komedija). V utemeljitvi jo je žirija označila z besedami "prepričljiva, sijajna, sugestivna, subtilna, imenitna". Leta 2016 je za vlogo Rose Bernd v istoimenski drami in za vlogo Henriete v Molièrovih Učenih ženskah prejela Borštnikovo nagrado za mlado igralko.

Sodelovala je v projektih v Cankarjevem domu, Plesnem teatru Ljubljana, SNG Nova Gorica, Mini teatrom … V Drami SNG Maribor je kot gostja sodelovala pri uprizoritvi Fant, dekle in gospod (2018), z začetkom študija Lov na čarovnice pa se je pridružila članom mariborskega dramskega ansambla.

Širša javnost jo je spoznala v slovenski nadaljevanki Reka ljubezni, kjer je igrala Saro Kovač. Igrala je tudi v slovenski seriji Nova dvajseta, celovečerni grozljivki Idila in v kratkih filmih Stopnice, Poletne basni, Ona mežika, cvetje drhti, Nebo, Anja Ganja.

Vloge

Nagrade

  • 2020 Igralska nagrada ZDUS "Duša Počkaj" za vlogi v uprizoritvah Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice in Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac
  • 2019 Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Polsestra, Festival slovenskega filma, Portorož
  • 2016 Borštnikova nagrada za mlado igralko za vlogo Rose Bernd v istoimenski drami in za vlogo Henriete v Molièrovih Učenih ženskah
  • 2016 Večerova nagrada za vloge Rose Bernd (Rose Bernd), Henriete (Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk) in za vlogo Dekleta (Nostalgična komedija)

Viri in literatura

Spletna stran SNG Maribor
Spletna stran SLG Celje