Luka Cimprič

Iz Geslo


Življenjepis

Prve korake na deskah, ki pomenijo svet, je Luka Cimprič naredil na prelomu tisočletja na odru ljubiteljskega Šentjakobskega gledališča v Ljubljani in mu ostal zvest vse do vpisa na študij dramske igre na AGRFT. Diplomiral je iz dramske igre in umetniške besede pri mentorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču. Svojo prvo profesionalno vlogo (bil je Joja v Krilićevem Jajcu) je leta 2007 še kot študent odigral na odru Gledališča Koper, po diplomi leto pozneje pa se je za eno sezono zaposlil v SLG Celje, kjer je za vlogo diplomiranca Benjamina v Johnsonovi drami Diplomiranec izgubil kar 30 kilogramov. Leta 2010 je na povabilo takratnega umetniškega vodje Primoža Beblerja sprejel angažma v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer je debitiral z vlogo Njuhina v enodejanki A. P. Čehova Uh, ljubezen. V sedmih sezonah je na odru tržaškega gledališča, kot gost pa tudi v uprizoritvah SNG Nova Gorica, PG Kranj, Gledališča Koper, SNG Drama Ljubljana in Gledališča Glej ustvaril 27 vlog; med njimi doma in v tujini večkrat nagrajenih predstavah Life®anti (SNG Nova Gorica, Gledališče Glej, Teater na Konfini Nova Gorica, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici), Rokovnjači (SNG Nova Gorica in PG Kranj) in Moderne nô drame (SSG Trst).

Nastopil je v več filmih – v drugem najbolj gledanem slovenskem filmu Gremo mi po svoje in njegovem nadaljevanju Gremo mi po svoje II Mihe Hočevarja, v Izletu Nejca Gazvode in Avtošoli Janeza Burgerja – in sedmih televizijskih nadaljevankah.

Na radiu Trst A, kjer je ustvaril kar nekaj radijskih vlog, danes vodi mladinski kviz Vsevedneži.

Od sezone 2009/2010 do leta 2018 je bil član ansambla SSG Trst, od 1. novembra 2018 pa je član ansambla Gledališča Koper.

Vloge v gledališču

VIRI IN LITERATURA

Spletna stran Gledališča Koper