Maja Bavdaž Gross

Iz Geslo

Redakcija dne 10:29, 24. november 2014 od Anja (pogovor | prispevki) (Vloge v gledališču)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


Življenjepis

Maja Bavdaž Gross: "V lutkarstvu sem res že zelo dolgo, imam enega od prvih statusov samostojne umetniške dejavnosti s področja lutkarstva - od leta 1985. V magičnost lutkovnega gledališča sem se zagledala že v otroštvu. Življenje mi je ob pravem času in na pravem kraju na pot postavljalo za mojo pot pomembne mentorje – pisatelja Lojzeta Kovačiča, ki je prišel na našo gimnazijo z lutkovnim seminarjem in me povabil v svojo lutkovno skupino v Pionirskem domu, srečanje in pogovor s Petrom Shumanom, ameriškim režiserjem in ustanoviteljem politične lutkovne skupine Bread and Puppets, ki mi je odstrl vpogled v simboliko lutk in moč političnega ritualnega gledališča, sodelovanje z lutkovnim režiserjem Edijem Majaronom, ki me je vključil v več lutkovnih projektov še v študentskih časih... Leta 1982 sva skupaj s Solce Branetom ustanovila Lutkovno gledališče PAPILU, ki se je v letih svojega delovanja uveljavilo kot eno inventivnejših na mednarodni lutkovni sceni in gostovalo na številnih mednarodnih festivalih po vseh Evropi pa do Japonske in ZDA."


Lutkarica in okoljevarstvenica Maja Bavdaž se je rodila 3. marca 1953 v Postojni. 1991 leta je diplomirala na VF v Ljubljani, 2004 pa je še absolvirala doktorski program iz znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici. Leta1972 je postala članica lutkovne skupine Pionirskega doma|Pionirski dom v Ljubljani in v nadaljevanju je bila dve leti tudi članica (1973–75) mladinske skupine Lutkovnega gledališča Jože Pengov. Leta1985 se je odločila, da nadaljuje svoje delo v svobodnem poklicu.


1982 je z Branetom Solcetom ustanovila lutkovno gledališče Papilu, ki je slovelo po domišljijsko bogatih in humornih komornih predstavah z odlično oblikovanimi lutkami iz papirja. To gledališče je s svojimi predstavami gostovalo na vseh pomembnejših mednarodnih evropskih in svetovnih lutkovnih festivalih. Značilno zanj je bilo, da v njegovih uprizoritvah beseda ni bila najpomembnejše izrazno sredstvo, nadomestili so ji zelo zgovorni zvoki.


Leta 2004 je ustanovila Lutkovni studio Lutkarnica Koper, v okviru katerega nastopa kot solistka, organizirala in umetniško vodila mednarodni festival Alpe Adria PUF, pripravlja lutkovne delavnice, seminarje ter mednarodni lutkovni program za šole. Kot okoljevarstvenica od 1999 deluje v več lokalnih in mednarodnih okoljskih organizacijah.

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave