Matic Starina: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Življenjepis)
Vrstica 3: Vrstica 3:
  
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
Matic Starina (1980), je po končani gimnaziji v Novi Gorici študiral dramaturgijo na [[AGRFT|Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani]]. V vlogi igralca, performerja, asistenta režije, predvsem pa dramaturga (tudi z avtorskimi projekti in lastnimi adaptacijami uprizoritvenih besedil) je sodeloval s številnimi priznanimi režiserji in ustvarjalci slovenske odrske umetnosti, med njimi z Jernejem Lorencijem, Gregorjem Luštkom, Matjažem Faričem, Tomijem Janežičem, Janezom Starino in Malo Kline. Delal je v produkcijah vseh večjih slovenskih kulturnih institucij: [[SNG Drama Ljubljana]], [[MGL]], [[Cankarjev dom]], [[Slovensko mladinsko gledališče]], [[Mestno gledališče Ptuj]], [[SNG Nova Gorica]], [[SLG Celje]], [[Prešernovo gledališče Kranj]], [[Plesni Teater Ljubljana]], [[Festival Ljubljana]], [[Prešernovo gledališče Kranj]]. Predstave, pri katerih je sodeloval kot dramaturg in soavtor adaptacij so prejele nagrade na Festivalih Boršnikovo srečanje (''Iliada'', ''Kralj Ubu'', ''Učene ženske''). V tujini je sodeloval z Mestnim gledališčem v Brnu, HNK in ZKM Zagreb.
+
Matic Starina (1980) je po končani gimnaziji v Novi Gorici študiral dramaturgijo na [[AGRFT|Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani]]. V vlogi igralca, performerja, asistenta režije, predvsem pa dramaturga (tudi z avtorskimi projekti in lastnimi adaptacijami uprizoritvenih besedil) je sodeloval s številnimi priznanimi režiserji in ustvarjalci slovenske odrske umetnosti, med njimi z Jernejem Lorencijem, Gregorjem Luštkom, Matjažem Faričem, Tomijem Janežičem, Janezom Starino in Malo Kline. Delal je v produkcijah vseh večjih slovenskih kulturnih institucij: [[SNG Drama Ljubljana]], [[MGL]], [[Cankarjev dom]], [[Slovensko mladinsko gledališče]], [[Mestno gledališče Ptuj]], [[SNG Nova Gorica]], [[SLG Celje]], [[Prešernovo gledališče Kranj]], [[Plesni Teater Ljubljana]], [[Festival Ljubljana]], [[Prešernovo gledališče Kranj]]. Predstave, pri katerih je sodeloval kot dramaturg in soavtor adaptacij so prejele nagrade na Festivalih Boršnikovo srečanje (''Iliada'', ''Kralj Ubu'', ''Učene ženske''). V tujini je sodeloval z Mestnim gledališčem v Brnu, HNK in ZKM Zagreb.
  
 
== Dramaturgije==
 
== Dramaturgije==

Redakcija: 07:01, 30. maj 2019


Življenjepis

Matic Starina (1980) je po končani gimnaziji v Novi Gorici študiral dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V vlogi igralca, performerja, asistenta režije, predvsem pa dramaturga (tudi z avtorskimi projekti in lastnimi adaptacijami uprizoritvenih besedil) je sodeloval s številnimi priznanimi režiserji in ustvarjalci slovenske odrske umetnosti, med njimi z Jernejem Lorencijem, Gregorjem Luštkom, Matjažem Faričem, Tomijem Janežičem, Janezom Starino in Malo Kline. Delal je v produkcijah vseh večjih slovenskih kulturnih institucij: SNG Drama Ljubljana, MGL, Cankarjev dom, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče Ptuj, SNG Nova Gorica, SLG Celje, Prešernovo gledališče Kranj, Plesni Teater Ljubljana, Festival Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj. Predstave, pri katerih je sodeloval kot dramaturg in soavtor adaptacij so prejele nagrade na Festivalih Boršnikovo srečanje (Iliada, Kralj Ubu, Učene ženske). V tujini je sodeloval z Mestnim gledališčem v Brnu, HNK in ZKM Zagreb.

Dramaturgije

Nagrade

  • 2018 Borštnikova nagrada za dramaturgijo v predstavah Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana

Viri in literatura

  • SNG Opera in balet Ljubljana

Zunanje povezave