Meta Baš

Iz Geslo


Foto: Wikimedia Commons

Življenjepis

Igralka Meta Baš se je rodila 3. oktobra 1876 v Celju. Poklicno se je posvetila študiju jezikov (študirala je francoščino, nemščino, angleščino ter pedagogiko) in bila v okviru tega na Dunaju, v Parizu in Londonu. V svoj študij je vključila tudi številna potovanja po Evropi, med katerimi je obiskovala gledališča v Parizu in Londonu, bila pa je tudi stalna obiskovalka dunajskih gledališč.

Z razgledanostjo, znanjem, izrednim igralskim talentom in tudi lepoto se je uspešno vključila v Dramatični odsek Celjskega pevskega društva, ki ga je vodil Vladimir Ravnihar. Pod njegovim vodstvom je namreč začela majhna skupina celjskih narodnjakov s celovečernimi gledališkimi predstavami. Bila je dolgoletna, visokokulturna, najvidnejša igralka celjskega slovenskega gledališča. Spada v tisti krog gledaliških igralk – amaterk, ki so pred pred prvo svetovno vojno v izredno težkih pogojih ustvarjale temelje celjskemu gledališču. Bila je kultivirana in nadarjena igralka.

V letih 1897-1910 je odigrala vrsto vlog v dramah, veseloigrah in operetah tedanjega slovenskega meščanskega repertoarja. Z visoko inteligenco in lepoto, ki ju je združevala v sebi, je oblikovala aristokratske in meščanske salonske dame, kmečka dekleta in operetne osebe Govekarjevih dramatizacij. Spada med pionirje celjske gledališke kulture. Danes ima spomenik v celjskem gledališču. Umrla je 26. februarja 1959 v Celju.

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Wikipedija