Nataša Živković

Iz Geslo

Nataša Živković, foto osebni arhiv N. Ž.

Življenjepis

Nataša Živković (1981) je vsestranska umetnica, ki ustvarja v različnih žanrih na področju uprizoritvenih umetnosti, od sodobnega plesa, gledališča do performansa. Po končani baletni šoli se je preusmerila v sodobni ples in sodelovala s številnimi koreografi in koreografinjami (Maja Delak, Yasmine Hugonnet, Mateja Bučar, Mala Kline, Milan Tomašik, Matjaž Farič itn.). Čeprav je diplomirala iz primerjalne književnosti in francoskega jezika, deluje kot samozaposlena plesalka in v zadnjem času intenzivno deluje tudi na gledališki sceni, tako na institucionalnih odrih kot v neodvisni produkciji.

Od leta 2006 sodeluje tudi s projektom Via Negativa, ki išče povezave med gledališčem in performansom oz. ustvarja gledališki performans kot razmerje med gledalcem in izvajalcem v realnem času in prostoru. Živkovićeva kot performerka išče vzvode, povezave in organske prehode med estetskim in realnim, visokim in nizkim, notranjim in zunanjim, lepim in grdim.

Sodelovanje pri gledaliških, performativnih in plesnih projektih

Avtorski projekti

Nagrade

  • 2010 nagrada Zlata ptica za umetniške dosežke v plesno-gledališki predstavi Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) ter angažirano in vztrajno delovanje na področju sodobnega plesa

Viri in literatura

Zunanje povezave