Predloga:Na današnji dan

Iz Geslo

Redakcija dne 21:10, 29. januar 2015 od Gregor (pogovor | prispevki) (Nova stran z vsebino: {{ Geslo:Na_današnji_dan/{{CURRENTDAY}}._{{CURRENTMONTHNAME}} }})
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)1900
V Trstu se je rodila Elvira Kralj. Prva igralka, ki je prejela Borštnikov prstan. Blaga, topla, samotarska, skromna, nebojevita (predvsem, ko je šlo za honorarje pri filmu), igralsko predana, igralka 'foha' sentimentalke. „...od skromne mladenke je dozorela v skromno ženico, ki so jo imeli radi stari in mladi, ker jim je bila 'dobra babica', ki je otrokom širom Slovenije s televizijskega zaslona ljubeznivo brala pravljice. Bolj kot je bila tiha in na zunaj neopazna, bolj smo jo vsi globoko spoštovali,“ pa je o njej v Soigralkah zapisal njen mlajši kolega Polde Bibič.


1901
V Celju se je rodil literarni in gledališki teoretik, kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj. Profesor za teoretično dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost (danes AGRFT), kjer je utemeljil dramaturgijo kot posebno disciplino v okviru visokošolskega gledališkega študija. Rektor Akademije.


1981
V Ljubljani je umrl igralec in pisatelj Franjo Kumer.