Predloga:Naključno: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

 
 
(2 vmesni redakciji 2 uporabnikov nista prikazani)
Vrstica 1: Vrstica 1:
<div style="background: #ffffff; border: 1px dotted #ed1c24; padding: 10px;">
+
<blockquote>
 
<random>
 
<random>
 
+
Ob dobrem igralcu kmalu pozabimo na uborno, klavrno dekoracijo, zato pa tudi najlepše kulise le še glasneje vpijejo po dobrih igralcih.
''Ob dobrem igralcu kmalu pozabimo na uborno, klavrno dekoracijo, zato pa tudi najlepše kulise le še glasneje vpijejo po dobrih igralcih.''
 
  
 
J.W. Goethe
 
J.W. Goethe
 
@@@
 
@@@
''Kaj je gršega, kakor če šušmarimo pri skušnji in se pri predstavi zanašamo na svoje dobro razpoloženje in srečo? Svojo največjo srečo in največje zadoščenje moramo najti v tem, da se uglasimo med seboj, da ugajamo drug drugemu in da le tolikanj čislamo priznanje občinstva, kolikor si ga že poprej, da tako rečem, zagotovimo sami med seboj. Zakaj lahko kapelnik bolj verjame v svoj orkester kakor intendant v svoje gledališče? Ker se pri prvem vsak sramuje svojega spodrsljaja, ki žali zunanje uho. A kako redko sem videl, da bi kakšen igralec priznal svoje odpustljive in neodpustljive napake, ki tako grdo žalijo notranje uho, in se jih sramoval! Ko bi oder le bil ozek kot vrv vrvohodca, da si nevešči ne bi drznili stopiti nanj! Tako pa se ima skoraj vsak za dovolj nadarjenega, da paradira po njem.''
+
Kaj je gršega, kakor če šušmarimo pri skušnji in se pri predstavi zanašamo na svoje dobro razpoloženje in srečo? Svojo največjo srečo in največje zadoščenje moramo najti v tem, da se uglasimo med seboj, da ugajamo drug drugemu in da le tolikanj čislamo priznanje občinstva, kolikor si ga že poprej, da tako rečem, zagotovimo sami med seboj. Zakaj lahko kapelnik bolj verjame v svoj orkester kakor intendant v svoje gledališče? Ker se pri prvem vsak sramuje svojega spodrsljaja, ki žali zunanje uho. A kako redko sem videl, da bi kakšen igralec priznal svoje odpustljive in neodpustljive napake, ki tako grdo žalijo notranje uho, in se jih sramoval! Ko bi oder le bil ozek kot vrv vrvohodca, da si nevešči ne bi drznili stopiti nanj! Tako pa se ima skoraj vsak za dovolj nadarjenega, da paradira po njem.
  
 
J.W. Goethe
 
J.W. Goethe
 
@@@
 
@@@
''Ves ta svet je oder  
+
Ves ta svet je oder  
 
in moški vsi in ženske le igralci:  
 
in moški vsi in ženske le igralci:  
 
nastopajo in spet odhajajo  
 
nastopajo in spet odhajajo  
in vsak igra v življenju razne vloge.''
+
in vsak igra v življenju razne vloge.
  
 
Shakespeare
 
Shakespeare
 
@@@
 
@@@
''Pa umetniki po poklicu? Ali se splača govoriti o njih? Sleherni ima svojo posebno samoljubnost, vsak bi se raje odpovedal očetovi dedini kakor svojemu taletnu. To so zlasti gledališki igralci, muziki, govorniki in pesniki. Manj ko kateri zna, bolj je domišljav in predrzen, huje se košati in šopiri.''
+
Pa umetniki po poklicu? Ali se splača govoriti o njih? Sleherni ima svojo posebno samoljubnost, vsak bi se raje odpovedal očetovi dedini kakor svojemu taletnu. To so zlasti gledališki igralci, muziki, govorniki in pesniki. Manj ko kateri zna, bolj je domišljav in predrzen, huje se košati in šopiri.
  
 
Erazem Rotterdamski
 
Erazem Rotterdamski
 +
@@@
 +
Dokler človeška bitja kričijo v nebo, kar počnejo pač žal tako, da tega ne moremo preslišati, nima oder nobene druge naloge, kakor da daje odzven temu kriku.
 +
 +
Alfred Polgar
 +
@@@
 +
Politika in gledališče sta si zato tako blizu, ker gre za dve različni obliki teatralnosti.
 +
 +
Luc Bondy
 +
@@@
 +
Zdelo bi se mi dobro, če bi lahko gledališče znova postalo spotika.
 +
 +
Jurgen Flimm
 +
@@@
 +
Gledališče je subvencionirana opozicija.
 +
 +
Hansgunther Heyme
 +
@@@
 +
Najraje imam igre, ki kažejo, kako težko je napolniti naše bivanje s smislom.
  
 +
Hans Lietzau
 +
@@@
 +
Gledališče je tukaj zato, da prireja praznovanja, ki slavijo Dobro, Resnično in Lepo.
 +
 +
Claus Peymann
 +
@@@
 +
Ne vidim nobene razlike med gledališčem in zabavo. V gledališče ne grem zato, da bi se dolgočasil in tudi ne, da bi me vzgajali.
 +
 +
Peter Zadek
 +
@@@
 +
Človeški kontakt je edina nepogešljiva dejanskost. Najbogatejši in najmočnejši instrument je človek.
 +
 +
Peter Brook
 +
@@@
 +
Kajti po navadi ni nič bolj zabavnega, kakor če igralci govorijo o študiju; zdi se mi, kakor da bi prostozidarji govorili o delu.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Napak je popuščati množici in ji zbujati čustva, ki jih želi občutiti, namesto tistih, ki bi jih morala občutiti.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Toda noben užitek ni zares minljiv: zakaj vtis, ki ga pušča, je trajen, in kar mi tukaj ustvarjamo s trudom in marljivostjo, prepreže tudi gledalca s skrivnostno močjo, o kateri nikdar ne vemo, kako daleč seže.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Ljudi res ni težko zapeljati s prismojenimi in malovrednimi predstavami, če pa jim na zanimiv način ponudiš pametno in spodobno, gotovo radi sežejo tudi po njej.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Vsaka dobra skupnost obstaja samo ob določenih pogojih, tako tudi dobro gledališče.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Človeka, je rekel, lahko doseže samo ena prava nesreča: če se ga polasti ideja, ki nima nič skupnega z dejavnim življenjem ali ga od slednjega celo odvrača.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Ljudje veliko govorijo o gledališču, toda kdor se sam ni ubadal z njim, se mu niti ne sanja, kaj je to.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Verjemite, jaz odpustim igralcu vsako napako, ki izvira iz samoprevare in želje po ugajanju. Kajti če se sebi in drugim ne zdi tak ali drugačen, potem ni nič. Njegovo poslanstvo je sijati in ne gre drugače, kakor da mu je trenutni aplavz vse, saj ne prejme nobenega drugega plačila. Mora storiti vse, da bi sijal, kajti prav zato je na odru.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Vse človeške napake odpustim igralcu, a nobenih igralčevih napak človeku.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Tisti, ki zmore igrati samo samega sebe, pač ni igralec. Kdor se ne zna po smislu in videzu preobražati v številne like, ne zasluži tega imena.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Zato umetniki današnje dobe kar naprej le ponujajo, nikoli pa ne dajejo. Vseskozi le mamijo, a nikdar ne zadovoljijo. Vse je samo nakazano, nikjer pa ni najti ne podlage ne izpeljave.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Umetnost je dolga, življenje kratko, sodba težavna, priložnost begava. Ravnati je lahko, misliti težko, ravnati po premisleku neudobno. Vsak začetek je vesel, prag je kraj pričakovanja. Deček se čudi, določa ga vtis, igraje se uči, resnoba ga preseneča. Posnemanje nam je prirojeno, tisto, kar naj bi posnemali, pa nam ni lahko prepoznati. Redko najdemo pravo, še redkeje ga znamo ceniti. Privablja nas višina, ne stopnice. Z vrhom pred očmi radi romamo po ravnini. Le koščka umetnosti se je mogoče naučiti, a umetnik jo potrebuje v celoti. Kdor jo le na pol pozna, je zmeraj v zmoti in veliko govori. Kdor jo ima vso, lahko le deluje, govori pa redko ali pozno. Prvi nima skrivnosti in ne moči, njegov nauk je kot sprečen kruh, okusen in nasiten za en dan. Toda moke ne moremo sejati in plodov setve ne smemo mleti. Besede so dobre, a niso tisto najboljše. Najboljše se ne razodene skozi besede. Duh, iz katerega črpamo pri svojem delovanju, je tisto najvišje. Samo duh dojame dejanje in ga spet uresniči. Nihče ne ve, kaj počne, če dela prav; toda napačnega se zmerom zavedamo. Kdor deluje le z znamenji, je dlakocepec, hinavec in mazač. Veliko jih je in dobro se počutijo skupaj. S svojim besedičenjem odvračajo učenca, z zakrknjeno povprečnostjo preplašijo najboljšega. Nauk pravega umetnika odklepa smisel. Zakaj kjer manjka besed, govori dejanje. Pravi učenec se uči iz znanega izpeljevati neznano in se tako približuje mojstru.
 +
 +
Goethe
 +
@@@
 +
Staro gledališko pravilo , da slaba kritika zmeraj škodi in dobra redko koristi, ima popoloma prav.
 +
 +
Carl Hagemann
 +
@@@
 +
Londonski škof je nekoč vprašal igralca Bettertona: »Kako pravzaprav to, da vi igralci na odru s stvarmi, za katere ve vsak, da so izmišljene, lahko tako ganete skupnost, kakor da bi bile resnične, medtem ko mi v cerkvi govorimo o pravih in resničnih stvareh in vendar nam ne verjamejo bolj, kot če bi bile izmišljene?«  - »Mylord«, je dovrne Betterton, »nič ni bolj naravno kot to. Mi igralci govorimo o izmišljenih stvareh, kakor da bi bile resnične. Vi pa s prižnice govorite o resničnih stvareh, kakor da bi bile izmišljene.«
 +
@@@
 +
Nekoč sem rekel, da je nesmiselno delati gledališče.  Če ne upamo, da bomo s tem spremenili svet. Ostajam pri tem.
 +
 +
Peter Palitsch
 +
@@@
 +
Saj sploh ne gre za to, da razumemo. Gre vendar za to, da kaj izkusimo ali kaj doživimo. In na koncu morda tudi kaj razumemo.
 +
 +
Heiner Mueller
 +
@@@
 +
Gledališče ni kraj, ki bi ga obiskali, zato da bi pozabili, temveč nasprotno kraj, ki naj bi ga obiskali, zato da bi se spomnili.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Brez brezobzirnega poguma igralcev, vedno znova tvegati vse, bi ne imeli mi kritiki več kaj reči.
 +
 +
Benjamin Henrichs
 +
@@@
 +
Ko so bili mladi, klasiki še niso bili klasiki, bili so revolucionarčki, hujskači, uporniki, oskrunjevalci spomenikov, ikonoklasti, teroristi, državni sovražniki.
 +
 +
P.P. Zahl
 +
@@@
 +
Na svetu obstajajo samo trije umazani poklici: vlačuga, igralec in muzikant.
 +
 +
Kitajski pregovor
 +
@@@
 +
Če imam idejo, jo preprosto uresničim.
 +
 +
Tadeusz Kantor
 +
@@@
 +
Lakota, nasilje, samovoljna grozodjestva, posilstva, zločini – to so stalni spremljevalci sedanjosti. Gledališče lahko vdre v najtemnejše cone grozot in obupa in sicer iz enega samega razloga: da bi lahko (za)trdilo– niti prej  niti potem, pač pa natančno v istem trenutku – da obstaja luč v temi.
 +
 +
Peter Brook, Threads of Time
 +
@@@
 +
Dejanje – izvorno del gledališke igre, danes pa največkrat bolj ali manj neurejeno sosledje slik na odru.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Aplavz – odobravanje publike s ploskanjem z dlanmi, žvižganjem in metanjem zelenjave na oder. Baje kruh umetnikov.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Dramaturgija – pravila, po katerih je napisana napeta gledališka igra; danes popolnoma pozabljeno. 
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Ansambel – celoten umetniški potencial nekega gledališča. Zmeraj se ga vrže ven, ko pride v hišo nov intendant.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Ansambelska igra – timsko delo vseh nastopajočih brez domišljavih izpadov zvezd; danes ni več običaj.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Zgodba – izvorno vsebina neke igre, ki naredi režiserja, potem ko jo izmaliči, slavnega.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Fiasko – od publike in kritike zmeraj po krivici in popolnoma napačno razumljena uprizoritev.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Fragment – izvorno nedokončana igra; danes to, kar naredi režiser iz dokončane igre.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Improvizacija – besedilo igralca, ki je pozabil tistega, ki ga je napisal avtor.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Upravnik – gledališki direktor, ki največkrat žal ne želi le upravljati, ampak tudi režirati.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Komedija – namerno ali nehote smešen komad.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Koncept – zamisli oz. ideje o uprizoritvi; danes ne več pogosto v rabi.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Kritik – novinar, ki piše o gledališču in je prepričan o tem, da bi v resnici moral biti režiser.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Premiera – prva izvedba neke uprizoritve pred nemočno publiko.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Režija – uresničenje neke igre na odru oz. sprememba le-te do neprepoznavnosti.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Recenzija – odkritje in javno obelodanjenje režiserjevih in igralskih grozodejstev, ki so bila storjena gledališki igri.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Vloga – nov tekst, ki ga je napisal režiser in ga mora govoriti igralec na mestu, ki mu ga je določil avtor.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Simultani oder – istočasno igranje več prizorov na različnih prizoriščih za popolno zmedo gledalcev.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Tragedija – izvorno resna igra, danes vsaka uprizoritev provincionalnega gledališča
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Praizvedba – prva in največkrat zadnja uprizoritev kakšne nove igre kakšnega sodobnega avtorja.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Zastor – »četrta stena« odra med njim in dvorano. Dokler je zaprta, se publika lahko počuti dokaj varno.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
V življenju je to pravljica: nikoli se ne moremo vrniti nazaj. Nove strani se ne dajo obrniti nazaj, ure nikoli ne tečejo nazaj, nikoli nimamo druge priložnosti. V gledališču pa je tabla zbrisana zmeraj znova. V vsakdanjem življenju je »če« fikcija, v gledališču je »če« eksperiment. V vsakdanjem življenju je »če« izmikanje, v gledališču je resnica.
 +
 +
Peter Brook
 +
@@@
 +
Od nekdaj je naloga gledališča in tudi vseh drugih umetnosti: zabavati ljudi. Ta posel mu podeljuje njegovo posebno čast; nobene druge izkaznice ne potrebuje kot zabavo, to pa seveda brezpogojno.
 +
 +
Bertold Brecht
 +
@@@
 +
Dejanje – izvorno del gledališke igre, danes pa največkrat bolj ali manj neurejeno sosledje slik na odru.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Aplavz – odobravanje publike s ploskanjem z dlanmi, žvižganjem in metanjem zelenjave na oder. Baje kruh umetnikov.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Dramaturgija – pravila, po katerih je napisana napeta gledališka igra; danes popolnoma pozabljeno. 
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Ansambel – celoten umetniški potencial nekega gledališča. Zmeraj se ga vrže ven, ko pride v hišo nov intendant.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Ansambelska igra – timsko delo vseh nastopajočih brez domišljavih izpadov zvezd; danes ni več običaj.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Zgodba – izvorno vsebina neke igre, ki naredi režiserja, potem ko jo izmaliči, slavnega.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Fiasko – od publike in kritike zmeraj po krivici in popolnoma napačno razumljena uprizoritev.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Fragment – izvorno nedokončana igra; danes to, kar naredi režiser iz dokončane igre.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Improvizacija – besedilo igralca, ki je pozabil tistega, ki ga je napisal avtor.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Upravnik – gledališki direktor, ki največkrat žal ne želi le upravljati, ampak tudi režirati.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Komedija – namerno ali nehote smešen komad.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Koncept – zamisli oz. ideje o uprizoritvi; danes ne več pogosto v rabi.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Kritik – novinar, ki piše o gledališču in je prepričan o tem, da bi v resnici moral biti režiser.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Premiera – prva izvedba neke uprizoritve pred nemočno publiko.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Režija – uresničenje neke igre na odru oz. sprememba le-te do neprepoznavnosti.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Recenzija – odkritje in javno obelodanjenje režiserjevih in igralskih grozodejstev, ki so bila storjena gledališki igri.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Vloga – nov tekst, ki ga je napisal režiser in ga mora govoriti igralec na mestu, ki mu ga je določil avtor.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Simultani oder – istočasno igranje več prizorov na različnih prizoriščih za popolno zmedo gledalcev.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Tragedija – izvorno resna igra, danes vsaka uprizoritev provincionalnega gledališča.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Praizvedba – prva in največkrat zadnja uprizoritev kakšne nove igre kakšnega sodobnega avtorja.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Zastor – »četrta stena« odra med njim in dvorano. Dokler je zaprta, se publika lahko počuti dokaj varno.
 +
 +
Wolfgang Koerner
 +
@@@
 +
Igralski poklic je najbolj nag poklic, saj mora igralec delati brez pomagal.
 +
 +
Luc Bondy, režiser
 +
@@@
 +
Osemdeset odstotkov režije sestoji iz umetnosti nekoga narediti produktivnega, ne da bi mu vsiljeval svoje lastne ideje.
 +
 +
Luc Bondy, režiser
 +
@@@
 +
Kaj je gršega, kakor če šušmarimo pri skušnji in se pri predstavi zanašamo na svoje dobro razpoloženje in srečo? Svojo največjo srečo in največje zadoščenje moramo najti v tem, da se uglasimo med seboj, da ugajamo drug drugemu in da le tolikanj čislamo priznanje občinstva, kolikor si ga že poprej, da tako rečem, zagotovimo sami med seboj.
 +
 +
J. W. Goethe
 +
@@@
 +
Umetniki po poklicu? Ali se splača govoriti o njih? Sleherni ima svojo posebno samoljubnost, vsak bi se raje odpovedal očetovi dedini kakor svojemu talentu. To so zlasti gledališki igralci, muziki, govorniki in pesniki. Manj ko kateri zna, bolj je domišljav in predrzen, huje se košati in šopiri.
 +
 +
Erazem Rotterdamski
 +
@@@
 +
Rad imam igre, ki kažejo, kako težko je napolniti naše bivanje s smislom.
 +
 +
Hans Lietzau
 +
@@@
 +
Igralci so ljudje, ki ne poslušajo, če se ne govori o njih.
 +
 +
Marlon Brando
 +
@@@
 +
Igralska kareiero je moč razdeliti v tri dele:
 +
»Kdo pa je ta?«,
 +
»To je ta!« in
 +
»Madona, a je ta še živ?«
 +
 +
Anonimus
 +
@@@
 +
Obstajajo tri vrste igralcev: glumači, igralci in komedijanti. Glumač glumi, kar zmeraj glumi, igralec se s tem igra, komedijant pa je krona vsega. Obstaja več glumačev kot igralcev – komedijante vidimo redko.
 +
 +
Peter Sodan
 +
@@@
 +
Iz napetosti, iz nasprotij nastajajo velika umetniška dela. Dela nastajajo iz notranje borbe s samim seboj, iz dvomov, iz čuta manjvrednosti, ki ga tako premaguješ. Zame je to biološka potreba.
 +
 +
Gabriel Stupica
 +
@@@
 +
Repertoar je osebna legitimacija vsakega gledališča. Iz njega razberemo, kakšna je njegova umetniška usmerjenost in kakšen je njegov posluh za miselne in čustvene tokove časa.
 +
 +
Bruno Hartman
 +
@@@
 +
Ne verjamem v bel in črn kruh kulture.
 +
 +
Jaro Dolar
 +
@@@
 +
Najzanesljivejši znak, po katerem se da prepoznati gledališko mesto je v tem, da meščani s svojim gledališčem niso zadovoljni, ga ostro kritizirajo, pa ga kljub temu vsak večer napolnijo.
 +
 +
Julius Bab
 +
@@@
 +
Med globalnim in univerzalnim je treba radikalno razlikovati. Univerzalne vrednote, kakor jih je definiralo razsvetljenstvo, imajo transcendentalen ideal. Jaz konfrontirajo s svobodo, ki je stalna dolžnost in odgovornost, ne le pravica. V globalnem vse to popolnoma umanjka. Je zgolj operacionalen sistem totalnega trgovanja in izmenjave.
 +
 +
Jean Baudrillard
 +
@@@
 +
Če mesto zapre gledališče in za vedno uniči kraj velikih, tudi političnih pravljic, postane bolno, in sicer bolno na smrt.
 +
 +
Claus Peymann
 +
@@@
 +
Naslednje sem se naučil iz vseživljenjskega pisanja tekstov: Ni pomembno, kako igralci govorite svoj tekst. Pomembno je, kaj mislite. Kar prihaja od srca, gre do srca. Vse drugo je pretvarjanje.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Gledalci naj bi prišli v gledališče, vi igralci pa na oder, kot na kak vznemirljiv zmenek, in ne kot na krvodajalsko akcijo. Nihče noče dati lepih denarjev in nenadomestljivega časa za to, da bi vas gledal, kako odgovorno se obnašate. Vsi hočejo videti, kako ste vznemirljivi. In ne morete biti vznemirljivi, če niste vznemirjeni; in vznemirjeni ne morete biti, če ne mislite na drugo kot na vašo butasto dolgočasno koncentracijo, kako boste zgledali in na dobro mišljene ideje.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
To je dramatika. Ljudje, ki se hrabro borijo s svojo usodo, z okoliščinami in svojo naravo.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Ko umetnost tvori sintezo, tako rekoč deluje kot posrednik, se vzpostavi ravnotežje. V veliki umetnosti – v Bibliji, pri Shakespearju, Bachu – je to ravnotežje trajno. Ne, da bi velika umetnost razodevala veliko resnico; prej gladi konflikt – s tem, da ga razkriva, namesto da bi ga le razumno razložila. (Represija je nevroza, kakor je rekel Freud.)
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Umetniki se ne sprašujejo: "Čemu služi umetnost?" Ne ustvarjajo, da bi "ustvarili umetnost" ali da bi "pomagali ljudem" ali "zaslužili denar". To počnejo, da bi zmanjšali breme neznosne ločenosti med zavednim in nezavednim in tako dosegli mir.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Vedno sem govoril, da dober pisatelj vrže proč, kar vsi ostali obdržijo. Ampak zdaj sem se spomnil boljšega teksta: Mogoče obdrži dober pisatelj to, kar vsi drugi vržejo proč.
 +
 +
David Mamet
 +
@@@
 +
Čul sem,
 +
da krivce, ki sedeli so pri igri,
 +
že sama odrska umetnost v dušo
 +
zadela je tako, da so na mah
 +
zločine svoje izpovedali.
 +
 +
W. Shakespeare
 +
@@@
 +
Mnoge besede nimajo strogega pomena. Ampak to ni noben manko. Podmena, da je to manko, bi bila podobna podmeni, da svetloba moje svetilke sploh ni prava svetloba, ker nima jasne omejitve.
 +
 +
Ludwig Wittgenstein
 +
@@@
 +
No, dajmo zdaj: bo kakšen ples, bo kakšen nastop, da ubijemo triurno večnost, ki po večerji nas od postelj loči?
 +
...
 +
Kako pa naj prevaramo lenobni čas, če ne s prijetnim, lahkim razvedrilom?
 +
 +
W. Shakesperae
 +
@@@
 +
Tekst se lahko spremeni v izraz samo prek koda, ki eksistira in funkcionira v duhu živega človeka.
 +
 +
Walter J. Ong
 +
@@@
 +
Izpoved tega dela ni enostavna, temveč večpomenska. Obstaja namreč razlika med dobesednim smislom na eni strani in izpovedjo, ki se nanaša na dobesedni smisel, na drugi.
 +
 +
Dante Alighieri
 +
@@@
 +
Televizijski oddaji je vseeno, kaj ob njej počnejo gledalci. Gledališki predstavi ni.
 +
 +
Jürgen Flimm
 +
@@@
 +
Samo neznosno je resničen teater: gnus ustvarja jasnost.
 +
 +
Ėugene Ionesco
 +
@@@
 +
Saj ni važno, a delaš Pod kozolcem ali pa Fedro: ne eno ne drugo nima zveze z življenjem.
 +
 +
Franz Xaver Kroetz
 +
@@@
 +
Pesnik naj pusti prostor režiserju, režiser občinstvu. Samo občinstvo naj, če se le da, ne pusti nobenega prostega mesta.
 +
Smoter gledališča je samo en: gledališče, in jaz verjamem v gledališče, ki pripada igralcu.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Klasike je treba igrati na novo. Žlahtno, staro vino je treba naliti v nove sode. In, verjemite mi, prijalo bo.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Gledališče je po mojem prepričanju živo le, če se lahko obdrži samo.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Igralska umetnost ni umetnost videza, temveč žive resnice. Igralec se ne sme
 +
maskirati, temveč demaskirati, njegova naloga ni igrati vlogo, temveč mnogo bolj dati samega sebe …  Konec koncev nas osrečuje to, kar umetnik je, ne pa tisto, kar počne. Igralstvo samo po sebi ni noben poseben talent. Vsak človek ga ima in uporablja. Vsak človek je igralec po naravi in to je odločilno.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Naloga gledališča je izkopati besedo iz groba knjige, ji vdahniti življenje, jo napolniti s krvjo, s krvjo od danes, in ji tako podeliti živo razmerje do nas samih.
 +
 +
Max Reinhard
 +
@@@
 +
Cilj igralstva je zadnja, najintimnejša resnica.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Umetniška resnica je sestavljena iz nesmrtnih laži.
 +
 +
Igralec Kurt Boewe
 +
@@@
 +
Nogomet je najuspešnejše gledališče sodobnega časa.
 +
 +
Kritik Hellmuth Karasek
 +
@@@
 +
Kritika je umetnost hvaljenja. Šele tu se pokaže mojster kritike. Graja, izrečena iz veselja do grajanja, je cenen vik in krik in ostane na koncu brez učinka.
 +
 +
Friedrich Luft
 +
@@@
 +
V zgodovini gledališča so številni primeri, ko so nesmrtna dela ob krstni uprizoritvi doživela neuspeh, in sicer neuspeh občinstva.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Gledališka igra, pa celo polna sreda, je vedno tudi ljubezensko pismo, naslovljeno svetu, od katerega se hrepeneče upa na ljubezniv odgovor.
 +
 +
Henry Miller
 +
@@@
 +
Če pogledamo natančno, v tragediji tiči komedija.
 +
 +
Eugène Ionesco
 +
@@@
 +
Boljše je igrati pred praznimi sedeži kakor pred praznimi obrazi.
 +
 +
Igralec Will Quadflieg
 +
@@@
 +
Smrt sleherne uprizoritvene umetnosti sta nečimrnost in samovšečnost.
 +
 +
Bettina von Arnim
 +
@@@
 +
Če so tudi manjše vloge dobro zasedene, lahko upravičeno govorimo o ansambelski igri. Posamezna stvaritev je namreč odvisna od kakovosti drugih.
 +
 +
Eberhard Esche
 +
@@@
 +
Narava svojih darov ne razdeli enakomerno. Ampak manjše nadarjenosti ni očitati naravi, temveč slučajnostim. Tu je pravičnost pod vprašajem. – Gledališče je pravično.
 +
 +
Eberhard Esche
 +
@@@
 +
Humorja se ne da naučiti. Poleg duha in ostroumnosti je pogoj zanj predvsem velika mera dobrosrčnosti, potrpežljivosti, popustljivosti in ljubezni do ljudi.
 +
 +
Curt Goetz
 +
@@@
 +
Če ne znaš pritegniti gledalcev tri minute, so tri minute preveč. Če jih znaš pripraviti do tega, da ti prisluhnejo tri ure, potem tudi tri ure ne bodo dovolj.
 +
 +
Eugene O'Neill
 +
@@@
 +
Vsak večer si igralec prizadeva čisto pozabiti na samega sebe, da bi bil popolnoma nekdo drug. Podobna je pot, ki vodi v norost.
 +
 +
Schopenhauer
 +
@@@
 +
Demokratov se bojim. Ne, ker imajo radi samo nogomet, pač pa, ker se bojijo gledališča. Občutka za umetnost demokratom ne določa umetnina, temveč trgovina.
 +
 +
Eberhard Esche
 +
@@@
 +
Kritiki so krvoločneži, ki niso uspeli postati rablji.
 +
 +
George Bernard Shaw
 +
@@@
 +
Kdor nima kaj povedati, še zmeraj lahko zganja teater.
 +
 +
Herbert Achternbusch
 +
@@@
 +
Slaba gledališka besedila lahko odlično podajanje reši, dobrih pa bedna uprizoritev ne more uničiti.
 +
 +
Sigmund Graff
 +
@@@
 +
Kjer se konča samota, se začenja trg; in kjer se začenja trg, tam se začenja tudi hrup velikih glumačev in brenčanje zajedljivih muh.
 +
 +
Friedrich Nietzsche
 +
@@@
 +
Satira, ki jo razume cenzor, je po pravici prepovedana.
 +
 +
Karl Kraus
 +
@@@
 +
Občinstvo si je treba privabiti k sebi, ne pa sestopiti k njemu.
 +
 +
Gustav Gründgens
 +
@@@
 +
Vsaka uprizoritev je ostanek velikih idej.
 +
 +
Helmut Strassburger
 +
@@@
 +
Kdor stalno leta za občinstvom, vidi samo njegovo zadnjico.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Če merimo koristi po vrednosti nepremičnin, delnicah, borznih tečajih, davčnih ugodnostih, bilancah, bankrotih, nesrečah in naključjih, potem je gledališče popolnoma nekoristno.
 +
 +
Eberhard Esche
 +
@@@
 +
Satira redko izboljša. Zato naj ne bo samo smešna, ampak bridka, da bi norce, ki jih ne more izboljšati, vsaj kaznovala.
 +
 +
Jean Paul
 +
@@@
 +
Kakšna komedija bi bil tale svet, če ne bi bilo treba tudi nam samim v njem odigrati svoje vloge.
 +
 +
Denis Diderot
 +
@@@
 +
Umetnost ne pomeni samo znati, temveč tudi znati izločiti.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Diskusijo z režiserjem začnejo igralci zmeraj takrat, ko ne znajo besedila.
 +
 +
Otto Schenk
 +
@@@
 +
Divjak kleči pred malikom iz lesa in kamna, civiliziranec pa pred takšnim iz krvi in mesa.
 +
 +
George Bernard Shaw
 +
@@@
 +
Ne znam popraviti avta. Čeprav igram tipe, ki to znajo.
 +
 +
Kevin Costner
 +
@@@
 +
Kritik je novinar, čigar dekle je šlo z igralcem ali režiserjem.
 +
 +
Walter Winchel
 +
@@@
 +
Igralca žene neukrotljivo veselje po nenehnem preobražanju v druge ljudi, da bi na koncu v njih odkril sebe.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Največ tém državotvorne umetnosti sodi v komedijsko zvrst.
 +
 +
Bertolt Brecht
 +
@@@
 +
Dober igralec naj seveda zna plesati, kajti v plesu leži rojstvo drame, in s prvim plesnim korakom stopi iz resničnosti vsakdana v višjo resničnost gledališča, umetnosti nasploh.
 +
 +
Max Reinhardt
 +
@@@
 +
Ko nastopijo igralci, jaz odstopim. Jaz sem ta, ki jim pokaže, kako se ljubi, a ne gre nikoli sam v posteljo.
 +
 +
Giorgio Strehler
 +
@@@
 +
Režija je nadaljevanje pisanja z drugimi sredstvi.
 +
 +
George Tabori
 +
@@@
 +
Pred kritiko se ne moremo niti obvarovati niti se proti njej boriti; navkljub njej je treba delovati in to se postopno sprejme.
 +
 +
J. W.Goethe
 +
@@@
 +
Kdor ne tvega, naj ne upa.
 +
 +
Friedrich von Schiller
 +
@@@
 +
Izključno smeh se ne ozira na nikakršen tabu. Samo komika nam lahko da moč, da prenesemo tragiko bivanja.
 +
 +
Eugène Ionesco
 +
@@@
 +
Nikoli nisem razumel razlike med komičnim in tragičnim. Komično posreduje slutnjo absurda. Zdi se mi bolj brezupno od tragičnega. Komično je brezizhodno … komika je tragična in človeška tragedija smešna.
 +
 +
Eugène Ionesco
 +
@@@
 +
Komika je zmeraj resna, dokler se komik ne ubije.
 +
 +
Thomas Bernhard
 +
@@@
 +
Samo na vrhuncu svoje zgodovinske, moralne in umetniške veličine ima lahko narod odlično gledališče.
 +
 +
Achim von Arnim
 +
@@@
 +
Odkar se več ne hodi v cerkev, je gledališče edino javno bogoslužje, tako kot je literatura zasebna pobožnost.
 +
 +
Franz Grillparzer
 +
@@@
 +
Mi vsi smo igralci stranskih vlog, ne da bi kaj dosti vedeli o igri.
 +
 +
Max Brod
 +
@@@
 +
Življenje gledališča – najbolj površno življenje! Gledališče življenja – najhujši možni teater.
 +
 +
Peter Altenberg
 +
@@@
 +
Lepi časi, ko se je z vozom
 +
Tespis vozil, oče burke.
 +
Težko je vladati državi,
 +
desetkrat težje pa teatru.
 +
 +
Eduard von Bauernfeld
 +
@@@
 +
Da bi se kdo v teatru zabaval, ga mora teater sploh zabavati.
 +
 +
Bertolt Brecht
 +
@@@
 +
Napredek je možen le, če inteligento udarimo proti pravilom.
 +
 +
Bolesław Barlog
 +
@@@
 +
Tudi spanje je oblika kritike, predvsem v gledališču.
 +
 +
George Bernard Shaw
 +
@@@
 +
Obstajajo gledališke igre, ki so tako slabe, da ne moremo žvižgati, ker moramo zehati.
 +
 +
George Bernard Shaw
 +
@@@
 +
Razlika med gledališčem in življenjem je v tem, da na odru v vsakem trenutku vemo, katero vlogo moramo igrati.
 +
 +
Wolfgang Eschker
 +
@@@
 +
Čim bolj so ljudje civilizirani, tem bolj so igralci.
 +
 +
Immanuel Kant
 +
@@@
 +
Ko si igralec odstrani/obriše šminko, čaka na pohvalo. Vsekakor ga hvali, kritiko prihrani za pojutrišnjem. V trenutku, ko pride z odra, je kritika zanj zgolj eno: groza.
 +
 +
Kurt Böwe
 +
@@@
 +
Vselej mi je hudo, ko umre kak talent, kajti ti so svetu potrebnejši kot nebesom.
 +
 +
Georg Christoph Lichtenberg
 +
@@@
 +
 +
Igralec: to ni poklic za močne karakterje, temveč za labilne ljudi, ki jih postaviš na osvetljen oder, da pod lučjo ostanejo pod kontrolo.
 +
 +
Kurt Böwe
 +
@@@
 +
Človek igra, kar je.
 +
 +
Jean-Paul Sartre
 +
@@@
 +
Interes umetnosti je nad interesom umetnikov.
 +
 +
Bertolt Brecht
 +
@@@
 +
Razlika med gledališčem in norišnico je marsikdaj v tem, da je v norišnici direktor normalen.
 +
 +
Helmut Lohner
 +
@@@
 +
Obstajajo igre, ki so tako šibke, da z lastnimi močmi ne pridejo s programa.
 +
 +
Stanisław Jerzy Lec
 +
@@@
 +
Igralci osvojijo srca, a svojih ne dajo; ampak oni varajo ljubko.
 +
 +
J. W. Goethe
 +
@@@
 +
Rad imam gledališče. To je veliko bolj realistično kot življenje.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Če se želim šaliti, povem resnico. To je še vedno največja zabava na svetu.
 +
 +
George Bernard Shaw
 +
@@@
 +
Samo igralcu je dano uresničiti človekov prastari sen: biti nekdo drug, kot je.
 +
 +
Ben Kingsley
 +
@@@
 +
Talenta se da naučiti. Domislic se da kupiti. Tehnika se ne sme opaziti.
 +
 +
Bertolt Brecht
 +
@@@
 +
Žalostno je biti izjema. Še veliko bolj žalostno, ne biti.
 +
 +
Peter Altenberg
 +
@@@
 +
Gledališke igre imajo omejen rok uporabe kakor dežniki ali zobne krtačke. Ko so odslužili, sodijo v smetnjak.
 +
 +
Peter Handke
 +
@@@
 +
Nekoč sem na odru zmeraj zelo trpel in gledalci so se dolgočasili. Danes je obratno.
 +
 +
Albert Bassermann
 +
@@@
 +
Ura vožnje z metrojem je toliko vredna kot učna ura igralstva.
 +
 +
Klaus Behrendt
 +
@@@
 +
Ljudje danes preveč berejo, da bi bili modrejši, in preveč modrujejo, da bi bili lepši.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Resnična lepota je višja oblika genialnosti – ne potrebuje razlage.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Lepe stvari se nikoli ne postarajo.
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Ko ljudje ugotovijo, da jim učenje ne gre, se ponavadi posvetijo poučevanju.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Pravi umetnik se ne ozira na mišljenje občinstva. Občinstvo zanj ne obstaja. To prepušča piscem popularnih romanov.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Vsakdo lahko napiše roman v treh delih. Edini pogoj je, da nima pojma o življenju in književnosti.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Vsaka umetnost je zavestno in namerno dejanje. Noben pesnik ne piše pesmi zato, ker jih mora. Velik pesnik piše, ker je to njegova odločitev.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Prezir do mojih gledaliških iger lahko izkažete na dva načina: eden je navadni prezir, drugi pa – da vam je všeč moja najslabša igra.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Skromno priznam: prvo dejanje moje zadnje igre je genialno, drugo je samo prekrasno, je pa zato tretje neopisljivo pametno in duhovito.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Od mene bi radi, da lastno zgodbo predelam za gledališče. Pa kdo sem jaz, da bi se vtikal v vrhunsko umetniško delo?
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Vsa slaba poezija izvira iz iskrenih občutij. Biti naraven pomeni biti banalen, to je pa že popolnoma neumetniško.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Nobenemu pravemu umetniku ni treba ničesar dokazovati. Danes se namreč lahko dokaže celo resnica.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Čeprav je paradoksalno, je resnično: življenje posnema umetnost mnogo bolj, kot posnema umetnost življenje.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Dva svetova sta: prvi je svet okoli nas in o njem ni treba govoriti, drugi pa je svet umetnosti in o njem je treba govoriti – ker ga sicer ni.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Umetnost je največji individualizem, kar jih pozna svet.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Noben velik umetnik ne vidi stvarnosti takšne, kakršna je v resnici. Če bi jo videl takšno, ne bil umetnik.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Samo voditelja dražbe lahko enako navdušujejo umetniška dela vseh smeri in šol.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Komedije so danes tragične, tragedije pa že dolgo farsične.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Umetnost je lahko odbijajoča iz dveh razlogov: prvi je, če umetnosti enostavno nimamo radi, drugi pa, če imamo radi racionalno.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Slabi umetniki občudujejo eden drugega in imenujejo to svobodomiselnost brez predsodkov ali nekaj podobnega. Ampak resnično velik umetnik je tisti, ki se ne more izraziti na drugačen način od svojega.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Karikatura je priznanje nenadarjenih nadarjenim za nadarjenost.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Najboljše, kar je moč reči za večji del sodobne umetnosti, je, da je le malo manj vulgarna od življenja samega.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Narava je zmeraj za časom. Samo veliki umetniki so zmeraj pred njim.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Originalnost, ki jo zahtevamo od umetnika, je originalnost pristopa, ne pa originalnost teme. Samo umetniki brez domišljije iščejo vedno nove teme.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
V umetniškem delu izpostaviti umetnost samo, ne pa umetnika – to je namen umetnosti.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Solze, ki jih jočemo v gledališču, so rezultat sterilnih čustev, ki jih zbuja umetnost. Jokamo, pa ne občutimo bolečine. Žalujemo, pa ne občutimo grenkobe.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Čustvo zaradi čustva – bistvo umetnosti. Čustvo zaradi delovanja – bistvo življenja.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Odkritje Amerike je začetek smrti umetnosti.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Celotna umetnost je popolnoma nekoristna.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Ljudem, ki nimajo daru za ustvarjanje umetniškega dela, preostane edino – soditi o njem.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Zakaj bi se umetniki ozirali na kokodakanje kritikov? Zakaj bi tisti, ki sami nimajo kreativnega daru, imeli pravico ocenjevati vrednost kreativnega dela nekoga drugega? Kaj oni vedo o tem? Če se delo nekoga lahko razume, so razlage nepotrebne.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Za dobro kritiko je potrebno več izobrazbe kot za samo umetniško delo.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Ko kritika izvrši vpliv na umetniško delo, neha biti kritika. Namen prave kritike je zabeležiti kritikove poglede o nekem umetniškem delu, ne pa popravljati delo.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Glavna naloga umetnostnega kritika bi morala biti, da zmeraj – drži jezik za zobmi.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Umetnostnemu kritiku je dovolj, da ima sposobnost opažanja kot navadni gledališki gledalec. V tistem trenutku, ko začne vsiljevati svojo avtoriteto, postane sovražnik umetnosti, potem pa tudi samemu sebi. Umetnosti to ne bo škodovalo, ampak njemu samemu.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Časi brez umetnostne kritike so bili časi, ko je bila umetnost statična in omejena na reproduciranje klasičnih motivov, ter seveda časi, ko je sploh ni bilo.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Vsaka umetnost ima svojega kritika. Igralec je na primer kritik drame, v kateri igra.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Nenadarjeni ponavadi nimajo sovražnikov.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Nekateri pisci so se trdno odločili, da če že ne morejo biti genialni, so lahko – dolgočasni.
 +
 +
Oscar Wilde
 +
@@@
 +
Narod, ki svojemu gledališču ne pomaga in ga ne  podpira, je, če ne mrtev, pa bolan na smrt: tako tudi gledališče, ki ne razume socialnega utripa zgodovine, drame svojih ljudi, neponarejene svojskosti njihove pokrajine in njihovega duha, njihovega smeha in joka, takšno gledališče se nima pravice imenovati gledališče, temveč se mora imenovati zabavišče (»igrališče«) ali mesto, kjer počnejo ogabno, kar se označi kot kratkočasenje.
 +
 +
Federico García Lorca
 +
@@@
 
</random>
 
</random>
</div>
+
</blockquote>

Trenutna redakcija s časom 01:39, 3. december 2015

Ko si igralec odstrani/obriše šminko, čaka na pohvalo. Vsekakor ga hvali, kritiko prihrani za pojutrišnjem. V trenutku, ko pride z odra, je kritika zanj zgolj eno: groza.

Kurt Böwe