Rut Vavpotič: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Življenjepis)
(Življenjepis)
Vrstica 5: Vrstica 5:
  
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
Rut (Ruth) Vavpotič se je rodila 2. marca 1908 v Idriji. Pri dvanajstih letih je v [[SNG Opera in balet Ljubljana|ljubljanski Operi]] začela z baletnim šolanjem pri baletnemu mojstru Vaclavu Pohanu in Jeleni Poljakovi. V ljubljanski Operi je aktivno sodelovala med letoma 1922 in 1924, ko je predstavila svoj prvi solistični recital. Med letoma 1924 in 1928 je baletno šolanje nadaljevala v Parizu, nato pa je sodelovala v različnih ansamblih in gostovala po Evropi. Sodelovala je z več svetovno znanimi koreografi, med njimi z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in z Bronislavo Nižinsko. Plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v baletnih ansamblih, kot so Skupina Korobok, Opera Russe a Paris, Ballets de Mme Ida Rubinstein, Skupina Bronislave Nižinske, Les Balletts d'Epstein in Ballet de Mme Wronska. Rut Vavpotič velja za prvo slovensko koreografinjo.
+
Rut (Ruth) Vavpotič se je rodila 2. marca 1908 v Idriji. Pri dvanajstih letih je v [[SNG Opera in balet Ljubljana|ljubljanski Operi]] začela z baletnim šolanjem pri baletnemu mojstru Vaclavu Pohanu in Jeleni Poljakovi. V ljubljanski Operi je aktivno sodelovala med letoma 1922 in 1924, ko je predstavila svoj prvi solistični recital. Med letoma 1924 in 1928 je baletno šolanje nadaljevala v Parizu, nato pa je sodelovala v različnih ansamblih in gostovala po Evropi. Sodelovala je z več svetovno znanimi koreografi, med njimi z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in z Bronislavo Nižinsko. Plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v baletnih ansamblih, kot so Skupina Korobok, Opera Russe a Paris, Ballets de Mme Ida Rubinstein, Skupina Bronislave Nižinske, Les Balletts d'Epstein in Ballet de Mme Wronska. Kot plesalka je sodelovala tudi v več filmih. Rut Vavpotič velja za prvo slovensko koreografinjo.

Redakcija: 16:43, 24. marec 2020


Življenjepis

Rut (Ruth) Vavpotič se je rodila 2. marca 1908 v Idriji. Pri dvanajstih letih je v ljubljanski Operi začela z baletnim šolanjem pri baletnemu mojstru Vaclavu Pohanu in Jeleni Poljakovi. V ljubljanski Operi je aktivno sodelovala med letoma 1922 in 1924, ko je predstavila svoj prvi solistični recital. Med letoma 1924 in 1928 je baletno šolanje nadaljevala v Parizu, nato pa je sodelovala v različnih ansamblih in gostovala po Evropi. Sodelovala je z več svetovno znanimi koreografi, med njimi z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in z Bronislavo Nižinsko. Plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v baletnih ansamblih, kot so Skupina Korobok, Opera Russe a Paris, Ballets de Mme Ida Rubinstein, Skupina Bronislave Nižinske, Les Balletts d'Epstein in Ballet de Mme Wronska. Kot plesalka je sodelovala tudi v več filmih. Rut Vavpotič velja za prvo slovensko koreografinjo.