Sara Janašković

Iz Geslo

Redakcija dne 22:51, 11. november 2021 od Loncar (pogovor | prispevki) (Avtorski projekti)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Foto: Nada Žgank

Življenjepis

Sara Janašković (1995) je plesalka in performerka. Izobraževala se je na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani. V tretjemu letniku gimnazije je sodelovala v mednarodnem šolski produkciji Na mestu drugje koreografinje in pedagoginje Maje Delak, ob zaključku šolanja pa predstavila svoj maturitetni solo Ni koncepta pod mentorskim vodstvom Sinje Ožbolt, kjer se je vzpostavila kot obetavna ustvarjalka mlajše generacije. V sezoni 2015/16 je sodelovala kot soustvarjalka in plesalka v predstavi Blago(r) narodu koreografinje Sinje Ožbolt in v performansu Prisega tandema Kitch. Konec leta 2015 je predstavila gibalno miniaturo Ne bi šlo drugače v produkciji Plesnega teatra Ljubljana v okviru festivalskega sklopa mlade ustvarjalnosti MedUkrep. Pod jo kasneje ponese na dvoletni program za plesalce in koreografe Performact na Portugalskem. Trenutno zaključuje visokošolski študij za ples in koreografijo na Alma Mater Europeaea v Ljubljani.

V svojem ustvarjalnem opusu je predvsem v šolskih produkcijah sodelovala s številnimi domačimi in tujimi koreografi (Vita Osojnik, Lana Zdravković, Nenad Jelesijević, Urška Vohar, Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Jan Krmelj, Gregor Luštek, Dymitry Szypura, Natalia Pieczuro, Rakesh Sukesh, Inaki Azpilaga, Luke Jessop, Ted Stoffer, Robet Hayden, Marco Da Silva Ferreira, Renan Martins, Jos Baker, Claire Huber) ter se podpisala pod lastna avtorska dela (»Excuisite Corps – Arhiv: Pralnica«, »Lahko gre drugače«, »Flashdance«, »Dolores Fiambre«, »Gamma Maria«, »Potovalna agencija«).

Njeni najbolj aktualni sodelovanji sta bili v predstavi »CYPHER« pod vodstvom Žigana Krajnčana ter v predstavi »Tri psice, dva planeta, ena raketa« v produkciji Emanata in koreografiji Urške Vohar. V oblikovanju lastnega umetniškega jezika raziskuje brezmejne možnosti telesnosti v človeškem izražanju. Osredotoča se na potenciale skupnosti, pri čemer goji globoko strast do tako imenovane »instantne kompozicije«. Zadnja leta se posveča tudi zdravljenju z umetnostjo.

Avtorski projekti

  • Excuisite Corps – Arhiv: Pralnica
  • Lahko gre drugače
  • Flashdance
  • Dolores Fiambre
  • Gamma Maria
  • Potovalna agencija

Vloge v gledališču

Viri in literatura

Zunanje povezave