Slovensko ljudsko gledališče Celje

Iz Geslo


Predstavitev gledališča

Ustanoviteljica: Mestna občina Celje
Število sedežev na Velikem odru: 350
Število sedežev na Oderpododrom: 55
Število premier v sezoni: 6
Abonmajsko gledališče, dramsko gledališče, gledališče za otroke in mladino
Prireja Festival Dnevi komedije z bienalnim natečajem za Žlahtno komedijsko pero, Decembrski direndaj in Gledališko vzgojo
Upravnica: mag. Tina Kosi

O gledališču

Slovensko ljudsko gledališče Celje je v sezoni 2005/2006 praznovalo 55 let svojega obstoja. Leta 1950, 6. decembra, je MLO Celje pod del. št. I/1-1160/1 izdalo odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera poklicnega ansambla je bila 17. 3. 1951, in sicer predstava Mire Puc-Mihelič Operacija v režiji Toneta Zorka. Gledališče je bilo ustanovljeno kot repertoarna ustanova in si je vseskozi prizadevalo gojiti dramatiko slovenskih in jugoslovanskih ter tujih dramskih avtorjev, tako klasičnih kot sodobnih, in je tak princip ohranilo tudi po razpadu Jugoslavije.

V igralskem ansamblu SLG Celje je zaposlenih 23 profesionalnih igralcev z akademsko izobrazbo, s stalnim dramaturgom, lektorjem in upravnico, ki skrbi tudi za repertoar gledališča.

Letno uprizarjajo 6 premier, od tega eno na Odrupododrom in eno predstavo za otroke in mladino. Igrajo okoli 200 predstav doma v Celju in na gostovanjih po Sloveniji in tujini. Veliko število predstav namenjajo otrokom in srednješolcem.

V bivši skupni domovini so bili redno vabljeni na Sterijevo pozorje v Novem Sadu, bili nekajkrat na BITEFu v Beogradu in na MESSu v Sarajevu.

V SLG Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci, kot režiserji in drugi sodelavci. Med celjskimi igralci sta kar dva nosilca Borštnikovega prstanaJanez Bermež leta 1998 in Anica Kumer leta 2003.

Trenutni repertoar kaže povezavo klasike z modernimi gledališkimi trendi in jih uvršča med vodilna gledališča v domovini. Repertoar je oblikovan pestro, saj so edino gledališče v svoji regiji, zato pokrivajo vse gledališke žanre, domače in tuje dramske tekste, klasična dela in novitete. Bogastvo gledališča se kaže prav skozi njegovo raznolikost, zato je SLG Celje odprto za različne avtorske poetike posameznih režiserjev. Njegovi največji odliki pa sta zagotovo izjemen in uigran igralski ansambel ter skupen trud vseh delavcev gledališča za kvalitetno izvedbo vseh uprizoritev.


Uprizoritve v sezoni 2008/09

Spoštovani obiskovalci SLG Celje!

Slovensko ljudsko gledališče Celje je gledališki prostor, kjer se prepletajo klasični in sodobni teksti, različne avtorske poetike režiserjev vseh generacij, raznolike in zanimive teme. Ob enem je eno redkih gledališč, ki se vsako sezono še posebej potrudi za najmlajše in mladino, ob tem pa ne pozablja na svoje dolgoletne abonente. Tudi sezona 2008/2009 bo v SLG Celje izjemno zanimiva; skozi različne žanre bomo pod drobnogled vzeli usode različnih ljudi, obdobij in krajev. Gledališče je ena tistih ustanov, ki bi morale odpirati oči in srca ljudi za probleme drugih, za poglobljenost vase, za razmišljanje, pa tudi za zabavo in sprostitev. Repertoar je zasnovan široko: od problematike duševno zaostalih, ki na prisrčen in duhovit način spregovori o drugačnosti v komediji Elling, do težav v odraščanju in nabiranju prvih življenjskih izkušenj v Diplomirancu, pa od zaprtosti in tradicionalnosti španske družbe v Hiši Bernarde Albe, do absurdno komičnih ljubezenskih seksualnih zgodbic v Trikoju in mitske poetične drame v Samorogu. Ob vsem tem bomo v mesecu decembru namenili večje število predstav najmlajšim, v zimskem času pa Vas bomo že 18. nasmejali na festivalu Dnevi komedije.

Dobrodošli v Slovenskem ljudskem gledališču Celje!

mag. Tina Kosi, upravnica


Umetniški vodje


Sedanji člani ansambla

Barbara Vidovič

Nekdanji člani ansambla

Nagrajene uprizoritve

Bibliografija

Zunanje povezave

Slg Celje

Fotogalerija