Tantadruj

Iz Geslo

Redakcija dne 14:15, 20. maj 2020 od Maruša (pogovor | prispevki) (Tantadruj za gledališki dosežek)


Opis

Primorsko gledališko nagrado Tantadruj so ustanovili: Slovensko stalno gledališče Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, tri poklicna gledališča in središča kulturnega življenja Primorcev v Sloveniji in Italiji. Pobudo za gledališko nagrado Primorske Tantadruj so umetniški vodje treh gledališč Primož Bebler v SSG Trst, Ira Ratej v SNG Nova Gorica in Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper, sprožili ob koncu leta 2010. Rojena v Kosmačevem letu, nosi ime junaka njegove istoimenske novele, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. Z nagrado Tantadruj želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke. Nagrade Tantadruj se bo podeljevalo izmenoma, na enem izmed treh odrov, neposredno po zadnji premieri tekoče sezone. O treh strokovnih nagradah Tantadruj, nagradi za življenjsko delo ter nagradah za najboljšo igralsko stvaritev in najboljšo uprizoritev iztekle sezone, bosta odločali dve neodvisni tričlanski žiriji.

 • Tantadruj za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti

Nagrada bo podeljena vsako leto za življenjsko delo gledališke ustvarjalke ali ustvarjalca, ki je s svojim delom zaznamoval primorsko gledališče oziroma prispeval k njegovemu vzponu. Kandidate bodo nominirala tri sodelujoča gledališča, tričlanska samostojna žirija pa se bo lahko odločila samostojno in nagradila ustvarjalca, ki ni bil nominiran.

 • Tantadruj za igralski dosežek

Neodvisna strokovna komisija bo dobitnika izbrala med igralkami in igralci, ki so nastopili v premiernih uprizoritvah sezone in so jih v ocenjevanje predlagali umetniški vodje treh gledališč. Nagrada se bo praviloma podeljevala vsako leto.

 • Tantadruj za gledališki dosežek

Nagrajenko oziroma nagrajenca bo izbrala ista strokovna žirija kot dobitnika nagrade za igralski dosežek. Nagrada bo lahko podeljena za režijo, predstavo kot celoto, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek.

Nagrajenci

Tantadruj za igralski dosežek

 • 2020 Jurij Drevenšek za vlogo v drami Na valovih Saše Pavček (r. Alen Jelen, SSG Trst, ŠKUC gledališče v sodelovanju s Cankarjevim domom)
 • 2019 Helena Peršuh za vlogo v monodrami Človeški glas Jeana Cocteauja (r. Ajda Valcl, SNG Nova Gorica)
 • 2018 Marjuta Slamič za vlogi Hekabe v Trojankah v izvedbi SNG Nova Gorica in Paškue v Barufah, v koprodukciji štirih gledališč
 • 2017 Radoš Bolčina, Gojmir Lešnjak Gojc in Iztok Mlakar za umetniški dosežek v uprizoritvi Stari klovni Mateia Vişnieca (r. J. Jamnik, SNG Nova Gorica)
 • 2016 Rok Matek za igralski dosežek za vlogo Marije v Triu Gašperja Tiča (r. J. Ivanc, Gledališče Koper)
 • 2015 Arna Hadžialjević za igralski dosežek za vlogo Emme Bovary v Gospe Bovary Nebojše Pop Tasića (r. Y. Roschina, SNG Nova Gorica)
 • 2014 Kristijan Guček za igralski dosežek za vlogo Bérengerja v Morilcu Eugèna Ionesca (r. M. Čeh, SNG Nova Gorica)
 • 2013 Lara Jankovič za igralski dosežek za vlogo Diane v Filumeni Marturano Eduarda De Filippa (r. K. Pegan, Gledališče Koper in SNG Nova Gorica) za vlogo Eve v Parolah, parolah Alda Nicolaja (r. J. Ivanc, Gledališče Koper) in za vlogo Carmele v Ay, Carmela! Joséja S. Sinisterre (r. M. Manojlović, Gledališče Koper in Atelje 212, Beograd)
 • 2013 Peter Harl za igralski dosežek za vlogo Nandeta v Rokovnjačih Mihe Nemca, Nejca Valentija in Nieta (r. M. Nemec, SNG Nova Gorica in PG Kranj)
 • 2012 Ivo Barišič za igralski dosežek za vlogo Barryja v sKurtu Dmitrija Vojnova (r. L. M. Škof), za vlogi Finančnika in Boga v Sljehrniku Iztoka Mlakarja (r. V. Taufer), predvsem pa za vlogo Simona Gregorčiča v Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič) Nede Rusjan Bric (r. N. R. Bric, vse SNG Nova Gorica)
 • 2011 Nikla Petruška Panizon za igralski dosežek za vlogo Katre v Kažinu ali Karabinjerjevi Katri Vlaha Stullija (r. V. Taufer, SSG Trst)

Tantadruj za gledališki dosežek

Tantadruj za življenjsko delo

Žirije

Zunanje povezave