Teja Reba

Iz Geslo

Redakcija dne 08:58, 29. september 2017 od Anja (pogovor | prispevki) (Zunanje povezave)


Življenjepis

Rojena leta 1978 v Ljubljani, odrašča v Parizu, študira umetnostno zgodovino in scenske umetnosti na Universite de la Sorbonne, prek študijskih izmenjav tudi na Odissi Dance Academy v Indiji in na Manseikan dojo na Japonskem. Od leta 2002 se intenzivno posveti praksi sodobnega plesa in se izpopolnjuje v izobraževalnih programih: Bewegungs-art , Centru za novi ples v Freiburgu, Agon v Ljubljani, ImpulsTanz na Dunaju, Dance Batucada v Braziliji, Nomadic College in Axis Syllabus Teacher Training.


Od leta 2006 živi v Ljubljani, kjer sodeluje kot plesalka in performerka pri projektih Janeza Janše (Fake it! Spomenik g2), Sebastijana Horvata, Milana Tomasika, Yasmine Hugonnet, Gorana Bogdanovskega ... ter razvija avtorska dela z Lejo Jurišić (Cikel Intervencije, Predbožična večerja), Stephan Koethe in Guillaume Humery. Občasno vodi in ustvarja medformatne dogodke (delavnica/performans/pogovor) v Ljubljani, Beogradu, Parizu, Genovi, Rio de Janeiru.


Z avtorskim koreografskim delom je vzbudila velik odziv občinstva in kritikov. V tandemu z Lejo Jurišić leta 2013 je prejela krovno nagrado Ksenije Hribar. Sodelovanje razvija tudi z vizualno umetnico Petro Veber, s plesalcem Loupom Abramovicijem ter koreografinjo in filozofinjo Baro Kolenc.


S svojimi predstavami je uspešno gostovala na pomembnih lokalnih in mednarodnih prizoriščih (Trienale slovenske sodobne umetnosti U3, Biennale Artplus New York, Performance space London, Tanzquartier Dunaj, TanzImAugust Berlin, Les Subsistances Lyon, Jette Dans Centrum Bruselj, International Puppet Theatre festival Porto, Teatro de Ferro Porto, Panorama Rio de Janeiro, Bitef Beograd, Studentski centar Zagreb, Okinawa festival, festival ImpulsTanz Dunaj, festival Spider Atene-Ljubljana-Zagreb-Lyon, festival Mladi levi, festival Mesto Žensk, festival Exodos, Bienale slovenskega plesa Gibanica, Co-festival, Mestni muzej Ljubljana, Galerija Vžigalica…). Sodeluje tudi z mednarodnimi mrežami Space for Live Art, Identity.Move in ATT.


Od 2012 je članica UO Društva za sodobni ples Slovenije in njegova sedanja predsednica. Društvo deluje na področju izobraževanja (KlasJe, Praksa pogleda, Zbor za publiko), arhiviranja, promocije in predstavljanja (Bienale sodobnega plesa Gibanica), mreženja in zagovorništva (Mreža za sodobni ples).

Avtorski projekti

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

  • Zavod Exodos

Zunanje povezave